RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DNO-rally ga børsfest

Sist oppdatert:
Rykter og optimisme ga en real børsopptur i Oslo.
Oslo Børs var knallsterk fredag. Det startet godt og endte fantastisk for investorene i det norske aksjemarkedet. Drevet av høyere oljepris, smittende aksjejubel i Europa, Asia og USA samt gode tall fra blant annet Yara, fikk børsen en knallgod avslutning på uken.

Hovedindeksen la på seg 1,52 prosent til 471,90 poeng fredag og reddet med det uken til en oppgang på godt over én prosent.

Aksjefavoritten DNO stjal mye av oppmerksomheten. Resirkulerte rykter om at Statoil igjen skal kjøpe oljeselskapet fikk aksjen til å stikke til himmels. Statoil er operatør på feltet Glitne der DNO er representert med 10 prosents interesse.

Glitne-feltet, er det minste på norsk sokkel, men er større enn tidligere anslått. Opprinnelige skulle produksjonen vært avsluttet i 2003, men nå går det mot produksjon frem til 2009. Statoil regner med å få ut rundt det dobbelte fra feltet. Den ubestridt største oljekjempen her i landet sier at små felt blir stadig viktigere og at de skal satse mer smått i tiden fremover.

Meglerhuset ABN Amro slukte rundt 2,2 prosent av de utestående aksjene i DNO fredag. Det fikk fart i spekulasjonene. Statoil skal ifølge rykter ha gitt meglerhuset oppdraget med å kjøpe opp DNO, det sier en aksjemegler til nyhetsbyrået Reuters. Dette er ikke nye rykter. DNO er et av selskapene som får størst oppmerksomhet fra småhandlerne på børsen, og er ofte gjenstand for rykter og spekulasjoner.

Interessen fra ABN Amro løftet DNO-aksjen opp 12,31 prosent til 12,41 kroner og til toppen av både vinnerlisten og listen over de mest omsatte aksjene på børsen.

Flere av tungvekterne klatret den siste dagen i uken. Yara steg 3,15 prosent til 171,75 kroner. Gjødselselskapet la frem sitt resultat for første kvartal som fikk god mottagelse i markedet. Selv forventningene var skyhøye leverte selskapet noenlunde som ventet. Yara var litt under konsensus, men kom med gode fremtidsutsikter.

Gjødselmarkedet er ventet å vokse etter som jordbruket ligger an til å få et godt år i 2007. Det kan få etterspørselen til å fortsette veksten. Samtidig har Yara sikret seg billigere energi gjennom forwardskontrakter som kan spare kostnadene med 250 millioner kroner. Yaras inntreden i det viktige indiske markedet ble også tatt godt i mot.

Rykter preget også handelen i riggselskapet Awilco Offshore. Spekulasjoner i den indiske næringslivsavisen på nett, NDTV Profit.com, skal flere indiske olje- og offshoreselskaper sikle på Awilco Offshore. Blant annet skal det indiske rederiet Essar Shipping samt det halvoffentlige indiske oljeselskapet Reliance være interessert i det norske riggselskapet.

Inderne skal være villige til å bla opp rundt 3 milliarder dollar, eller omkring 18 milliarder kroner. Awilco selv avviser overfor NA24 at de er involvert i noen salgsprosesser av selskapet. Markedet sendte aksjekursen opp 3,95 prosent til 67 kroner.

Det internasjonale meglerhuset Goldman Sachs har startet dekning av seismikkselskapet Reservoir Exploration Technology. I en fersk analyse har de en kjøpsanbefaling på selskapet, melder Dow Jones Newswire. RXT-aksjen steg 7,69 prosent til 70 kroner.

Oljeprisen var også i toppform. Frontkontrakten på den amerikanske referanseoljen WTi gikk ut fredag. Prisen på denne kontrakten har de siste døgnet steget til 63,71 dollar fatet og det smittet over til kontraktene på nordsjøolje med levering i juni som var på 66,40 dollar.

Statoil steg 1,22 prosent til 166 kroner, mens Norsk Hydro steg 1,74 prosent til 88,50 kroner. Kjell Inge Røkkes Aker Kværner opplevde en opptur etter flere tunge dager. Aksjen steg 3,22 prosent til 136,25 kroner. Merrill Lynch sto bak 72 prosent av nettokjøpet.

Finansaksjene representert ved DnB NOR og Storebrand steg 2,08 prosent til 88,50 kroner og 0,73 prosent til 103,50 kroner.

Nye rekorder i New York

Børsene i New York setter fart etter at aksjemarkedet i Asia har tatt seg inn etter torsdagens skrell. Sterke tall fra Google, Catepillar og McDonalds gir optimisme blant investorene.

Dow Jones fortsetter oppturen og stiger til ny rekord. Industriindeksen er opp 1,06 prosent til 12.945,48 poeng. Oppturen smitter over på de to andre nøkkelindeksen som også stiger. S&P 500-indeksen klatrer 0,85 prosent til 1.483,19 poeng. Teknologitunge Nasdaq blir løftet 1,00 prosent til 2.530,51 poeng.

Googles resultat fra årets tre første måneder ble på 1 milliard dollar, eller 3,18 dollar per aksje: det er nær en dobling fra 592 millioner dollar og 1,95 dollar per aksje i samme periode i fjor. Guidingen fra Google og fremtidsutsiktene er nok til at aksjen stiger over 4 prosent.

McDonalds har også lagt frem strålende resultater. Dette varslet de om for en uke siden.

Produsenten av tunge maskiner Catepillar overrasker markedet med et sterkere resultat. Fordelt per aksje endte resultatet i første kvartal på 1,23 dollar mot 1,20 dollar i samme periode året før. Resultatet falt til 816 millioner dollar fra 840 millioner dollar.

Omsetningen steg til 10,02 milliarder dollar fra 9,39 milliarder. Salget utenfor Nord-Amerika går strålende og motvirker omsetningsfallet i USA.

Den farmasøytiske giganten Pfizers resultat for første kvartal ble rammet av restruktureringskostnader. Resultatet falt med 18 prosent til 3,39 milliarder dollar tilsvarende 48 cents per aksje. Det er en nedgang fra 4,11 milliarder dollar eller 56 cents per aksje. Justert steg resultatet med 15 prosent til 68 cents per aksje.

Ifølge Thomson Financial ventet Wall Street et resultat per aksje til 57 cents. Samtidig guider selskapet at de vil tjene mellom 1,30 og 1,41 dollar per aksje i 2007. Dette skyldes at de har mistet retten til eksklusivt salg av Norvasc i USA.

Tidlig fest på børsen

Fredag utvikler seg til å bli en sterk dag på Oslo Børs. Hovedindeksen stiger 1,10 prosent til 469,93 poeng.

Solide resultater og ny styrke i oljeprisen gir grobunn til den rådende optimismen. Kina-effekten som tynget børsene torsdag er glemt og markedet fokuserer nå på mer selskapsspesifikke nyheter.

Oljemarkedet spekulerer i at råoljeetterspørselen vil stige når raffineriene øker bensinproduksjonen rett i forkant av kjøresesongen er i gang i USA. Kjøresesongen innledes i begynnelsen av mai og varer gjennom hele sommeren.

Normalt får fenomenet amerikanerne kaller 'driving-season', mye oppmerksomhet i markedet. Bensinpriser og lagre blir fulgt med argusøyne. Fredag ettermiddag omsettes kontraktene på et fat nordsjøolje for 66,34 dollar i London.

Selv om oljeprisen har holdt seg stabilt den siste uken samtidig som dollaren ligget fast rett under 6 kroner har oljeselskapene falt tilbake. Fredag er det duket for en oppgang igjen. Statoil løftes 1,52 prosent til 166,50 kroner. Norsk Hydro følger opp med en oppgang på 1,24 prosent til 203,50 kroner.

Spekulasjoner i den indiske næringslivsavisen på nett, NDTV Profit.com, skal flere indiske olje- og offshoreselskaper sikle på Awilco Offshore. Blant annet skal det indiske rederiet Essar Shipping samt det halvoffentlige indiske oljeselskapet Reliance være interessert i det norske riggselskapet.

Inderne skal være villige til å bla opp rundt 3 milliarder dollar, eller omkring 18 milliarder kroner. Awilco selv avviser overfor NA24 at de er involvert i noen salgsprosesser av selskapet. Markedet sender aksjekursen opp 4,86 prosent til 69 kroner.

På toppen av vinnerlisten er Comrod. Aksjen stiger 9,40 prosent til 16,30 kroner.

Det internasjonale meglerhuset Goldman Sachs har startet dekning av seismikkselskapet Reservoir Exploration Technology. I en fersk analyse har de en kjøpsanbefaling på selskapet, melder Dow Jones Newswire.

IT-selskapet Ignis stiger på kjøpsinteresse fra meglerhusene Sparebanken Nord-Norge og First Securities. Aksjen blir løftet 6,33 prosent til 0,84 kroner og selskapet skal legge frem sitt resultat for første kvartal mandag.

Yara og Tandberg er blant de som har lagt frem sine tall for de siste tre månedene. Yara klarer ikke helt innfri det analytikerne hadde ventet. Gjødselselskapet viser likevel en solid forbedring og leverer ikke langt unna forventningene. Optimistiske fremtidsutsikter og inntreden i det viktige indiske markedet sender aksjekursen opp 2,40 prosent til 170,50 kroner. Tandberg faller 3,37 prosent til 129 kroner.

Børsoppgang i Oslo

Oslo Børs løfter seg etter to tunge dager. Resultatsesongen skrider fremover og preger mye av nyhetsstrømmen. Hovedindeksen er opp 0,56 prosent til 467,43 poeng.

Oljeprisen har fått et løft og det er med på å sende børsen opp. Prisen på råoljekontraktene stiger 0,41 prosent til 66,21 dollar ved råvarebørsen i London. En dollar koster 5,94 kroner.

Tungvekterne Statoil og Norsk Hydro klatrer 0,76 prosent til 165,25 kroner og 0,37 prosent til 201,75 kroner.

Finanskonsernet Storebrand er igjen i skuddet. Handelsbanken har meglet en post på 7 millioner aksjer til 102,75 kroner. Aksjene holder seg høy på spekulasjoner om at en av de to største eierne kan komme til å sluke hele Storebrand.

Gjensidige og Kaupthing har begge fått konsesjon til å kjøpe seg opp til 20 prosent, og eier hver rett rundt 10 prosent av de utestående aksjene. Storebrand-aksjen stiger 0,97 prosent til 103,75 kroner.

To av tungvekterne har det siste døgnet lagt frem sitt resultat for første kvartal. Videokonferanseselskapet Tandberg faller 2,62 prosent til 130 kroner. De presenterte sterke tall, men klare ikke helt overbevise markedet med sine optimistiske vekstmål. Tandberg leverte som ventet og selv om markedet ikke er helt fornøyd kan de vise til god vekst.

Yara klarer ikke helt innfri forventningene, men resultatet blir likevel tatt godt i mot i markedet. Aksjen stiger 1,80 prosent til 169,75 kroner. Selv om analytikerne hadde ventet mer fra gjødselselskapet viser Yaras resultat gode takter. Forbedringene vises over hele linjen og selskapet er ambisiøse med tanke på fremtiden.

Flere av de mindre og illikvide aksjene troner øverst på vinnerlisten. Erik Musts Arendals Fossekompani stiger 5,08 prosent til 1.550 kroner, mens Byggma klatrer 5 prosent til 105 kroner. Det er verdt å nevne at det ikke er noen betydelig omsetning i aksjene.

Markedet tar godt i mot Ability Groups kjøp av selskpaet F.J. Brown. AGR blar opp 20 millioner dollar, tilsvarende nærmere 120 millioner kroner, for ingeniørselskapet. Aksjen stiger 4,80 prosent til 71 kroner.

Seismikkselskapet Reservoir Exploration Technology klatrer 5,38 prosent til 68,50 kroner. Meglerhuset huset Goldman Sachs har startet dekning av selskapet med en kjøpsanbefaling, melder Dow Jones Newswire.

Opptur i Asia og USA

De asiatiske børsene snudde opp igjen fredag, etter at torsdagen ga det største fallet på én måned. Oppturen kom etter at Dow Jones-indeksen i USA steg til ny rekord, noe som roet nervene på investorene som ventet et globalt børsfall.

I morgentimene fredag norsk tid var Morgan Stanleys Asia-indeks opp 0,3 prosent, etter et fall på hele 1,6 prosent torsdag. Samtidig var Japans Nikkei-indeks opp 0,5 prosent, mens den brede japanske Topix-indeksen var lite endret.

I Kina var det børsrally etter torsdagens kursras. Kinas CSI 300-indeks steg 2,9 prosent.

Blandet i USA

Aksjemarkedet i USA fikk en lei start på dagen. Børsfallet fra Kina og Europa smittet over på børsene i New York, men utover dagen tok blant annet Dow Jones seg inn og styrket rekorden.

Frykten for at det kan gå mot nok en renteoppgang i Kina gjør at markedet nå er usikker på hvordan dette vil slå ut på veksten i verdensøkonomien. Råvaremarkedet faller etter at etterspørselen fra det overopphetede kinesiske markedet kan bli rammet av renteoppgang.

De kinesiske myndighetene utsatte frigivelsen av en makrorapport med noen timer og dette skremte markedet. Da rapporten ble offentliggjort viste denne at Kina går for full maskin. Den økonomiske veksten var på 11,1 prosent i første kvartal og inflasjonen lå på 3,3 prosent i mars.

Dette er over myndighetenes mål på 3 prosent og da øker spekulasjonene om at rentenivået må opp. Dette kan dempe utviklingen i den kinesiske veksten. Kina er den nye motoren i den asiatiske økonomien og følge nøye med av verden.

- Nedsalget på fire prosent på det kinesiske markedet fortsatte jorden rundt og noen trodde at det var 27. februar om igjen, sier analytiker Elliot Spar, ifølge Marketwatch,

Indeksen over ledende indikatorer viser en vekst på 0,1 prosent i mars. Ifølge Bloomberg News var det ventet at de ledende indikatorene ville vise en vekst på 0,,2 prosent. Indeksen over ledende indikatorer har som formål å vise den fremtidige retningen til den amerikanske økonomien.

Onsdag kveld kom tallene fra eBay som viser at resultatet ble løftet 52 prosent.

Nokia venter at prisene på mobiltelefoner vil falle videre i 2007, men at de kommer til å kapre større markedsandel. Selskapet la frem et resultat som var helt på linje med forventningene.

Den store tobakkprodusenten Altrias resultat for første kvartal falt til 2,75 milliarder dollar fra 3,48 milliarder dollar. Målt per aksje falt resultat fra 1,65 dollar til 1,30 dollar. Utskillelsen av Kraft Foods og andre engangshendelser la et belag på kostnadene og hvis en ser bort fra disse postene ville resultatet steget med 5 prosent til 1,03 dollar.

Analytikerne hadde ventet 1,05 dollar.

Stjernemeglerhuset Merrill Lynch kunne legge frem et resultat for første kvartal som viser et overskudd på 2,16 milliarder dollar. Det tilsvarer 2,26 dollar per aksje og er en suveren forbedring fra 475 millioner dollar og 44 cents i tilsvarende periode året før.

Analytikerne ventet ifølge Thomson First Calls estimater at Merrill Lynch ville utnytte det brennhete kapitalmarkedet godt. Blant tallknuserne lå forventningene på 1,97 dollar per aksje.

Boreselskapet Noble slo forventningene i markedet med sitt resultat per aksje på 1,86 dollar. Det var ifølge estimater innhentet av Thomson Financials ventet 1,79 dollar per aksje i snitt.

Dagens makropakke fra de amerikanske myndighetene består av antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd.

Det møtte opp 339.000 førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i forrige uke. Det er en nedgang på fire tusen sammenlignet med uken i forveien.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at antallet førstegangssøkende ville ligge på 320.000.

Når gulvhandelen stengte på råvarebørsen i USA kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i mai, 61,80 dollar som er en nedgang på 1,33 dollar eller 2,1 prosent. Nordsjøoljen stengte uforandret på 66 dollar fatet.

På kvelden onsdag begynte oljeselskapet Enbridge å levere olje til USA igjen etter at en lekkasje i en oljeledning ble reparert. Canada var den største eksportøren av olje til USA i 2006, ifølge det amerikanske energidepartementet.

Flere av de viktige tungvekterne har fortalt markedet hvordan det gikk de siste tre månedene og flere vil legge frem sitt resultat etter at aksjemarkedet er stengt i USA. Blant de mest kjente er Google, AMD og American Express.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere