RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DNO satser i Nord-Irak(Ny2)

Sist oppdatert:
Oljeselskapet DNO og Helge Eide vil nå satse i Nord-Irak og har sikret seg leteområder og operatørskap fra den lokale regjeringen. Selskapet er imidlertid tilbakeholdne med informasjonen
Nytt: Bakgrunnsinformasjon om Kurdistan

Oljeselskapet melder at de nå har inngått en avtale med Kurdistans regionale regjering om leting og utbygging av olje og gass i Nord-Irak. DNO vil være operatør og eneste kontraktør i området som dekkes av avtalen.

Adm. direktør Helge Eide i DNO vil imidlertid ikke kommentere noe om verken størrelse eller beliggenhet for avtaleområdet.

- Det er et område med et stort potensial, sier Eide, som utover det ikke kan kommentere om det tidligere har vært gjort olje- og gassfunn i området.

Irak er ansett for å sitte på verdens nest største oljereserver, og disse befinner seg både sør og nord i landet.

DNO mener at avtalen med den kurdiske regjeringen representerer det første suksessfulle steget i prosessen som vil styrke selskapets posisjon i Midtøsten. DNO er som kjent tungt inne i Jemen.

- Vi har jobbet i Midtøsten lenge og skapt oss en posisjon der gjennom Jemen. Det er gjennom vårt arbeid i regionen at vi har etablert kontakt med regjeringen i Kurdistan, sier Eide.

DNO opplyser at Kurdistans regionale regjering har kontrollert områdets naturressurser siden 1991. Det gjøres imidlertid oppmerksom på at fremtidig lov og konstitusjonell utvikling i Irak kan berøre operasjonen under avtalen.

Mer om Kurdistan under kartetRegjeringen DNO nå har inngått en avtale med kontrollerer en mindre del av det nordøstlige Irak, den delen av landet som faller inn under området Kurdistan og som løsrev seg i forbindelse med gulfkrigen i 1991. Selve Kurdistan dekker områder både i Tyrkia, Iran, Syria og opp mot de sørkaukasiske statene Armenia, Azerbaidjan og Georgia.

I det nordlige Irak så grenser Kurdistan nær opp til Iraks store nordlige oljeområder rundt Kirkuk. Deler av den nordligste delen har vært kontrollert av tyrkiske styrken som en såkalt sikkerhetssone.Hovedstaden i det irakiske Kurdistan er byen Erbil.

Styringen av området skjer via parlamentet førstegang valgt i mai 1992 og regjeringen som ble dannet i september 1996. regjeringen består av statsministeren og 15 ministere med egne ansvarområder i tillegg til ytterligere fem ministere med åpne agendaer.

Regjeringen er basert på en bred koalisjon med Kurdistans Demokratiske parti i spissen. Regjeringen har blant annet en egen nordisk representant. Norden er ansett som viktige støttespillere for kurderne og deres krav om eget land.

Kirkuk et stridspørsmål

Det irakiske Kurdistan er fortsatt bare et de facto selvstyre, og håpet er at området i forbindelse med at Irak innen januar neste år skal vedta en ny konstitusjon, gir området selvstyre.

Kurderne ønsker imidlertid et større området hva de har kontroll over i dag, og det store stridspørsmålet er byen Kirkuk og de meget oljerikeområdene rundt. De nordlige oljefeltene i Irak kan produserer omkring 1 million fat pr. dag.

Kurderne ønsker kontroll her og Kirkuk som hovedstad, men dette kan bli meget vanskelig å svelge for Irak, og også for nabolandene Tyrkia og Iran som frykter både presedensen og den økonomiske plattformen det vil kurderne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere