RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DNO satser videre på Nordsjøen

Sist oppdatert:
DNO vil fortsatt ha et fokus på Nordsjøen og norsk sokkel fremover tross dagens salg av blant annet Heather (bildet). iMarkedet har fått skissert selskapets planer
Relaterte saker:
DNO med milliardsalg(Ny)
Emisjon ikke et tema for DNO
DNO dropper låneplaner etter svak rating

- Det blir fortsatt et fokus på Nordsjøen fremover, hvor vi mener det ligger mange spennende muligheter, spesielt på norsk sokkel. Vi kommer til å ha et høyt fokus på de muligheter som dukker opp, sier adm. direktør Helge Eide i DNO til iMarkedet ved lunsjtider torsdag.

DNO varslet i dag at de har solgt sine britiske, norske og irske olje- og gasslisenser til svenske Lundin Petroleum for 165 millioner dollar. Unntaket var eierandelen på 10 prosent i Glitne-feltet på norsk sokkel.

Beholder et bein i Norge

- Vi har nå ny finansiell styrke som setter oss i stand til å gå etter prosjekter både i Nordsjøen og internasjonalt. Vi vil fortsatte sitte med en betydelig kompetanse og erfaring fra arbeidet i Nordsjøen, sier Eide.

Det er kun den britiske staben som blir med på lasset over til Lundin, men mye av den tekniske og geologiske kompetanse forblir i selskapet på det norske hovedkontoret.

- Hvorfor beholdt dere Glitne?

- Vi ønsket å ha en posisjon i Norge, og det var viktig for oss men en kontantstrøm i Norge, sier Eide.

Eide opplyser til iMarkedet at styret og administrasjonen nå er i grundige diskusjoner rundt den videre strategien for selskapet.

Salg ett av to hovedspor

I går meldte DNO at selskapet droppet planene om å ta opp et obligasjonslån på mellom 150-200 millioner dollar etter å ha fått for dårlige gjeldsratinger. I dag innrømmer Eide at dette i stor grad var utløsende for dagens salg av store deler av virksomheten.

- Vi hadde de to mulighetene, og det ene løpet var ikke kjørbart lenger, sier Eide.

Ifølge Eide har selskapet bevisst jobbet parallelt med de to hovedsporene for å ha to klare valgmuligheter når en endelig beslutning måtte tas. Det er meglerhuset Lehman Brothers som har bistått i arbeidet med å sjekke markedet for et salg.

Alternativet var å ordne en større finansieringspakke for å refinansiere forfallet av et større obligasjonslån til våren, samt store utbyggingskostnader tilknyttet det nå solgt Broom-feltet på britisk sektor.

- Vi var kommet så langt nå at vi måtte trekke en konklusjon, sier Eide.

Ingen utbyttebeslutning

DNO vil når handelen er sluttført, forhåpentligvis i midten av første halvår neste år, ha frigjort omkring 240 millioner dollar, eller 1,7 milliarder kroner.

- Er det aktuelt å utbetale noe av dette til aksjonærene?

- Det er det for tidlig å si noe om, styret har ikke tatt stilling til det. Blir det aktuelt, vil vi komme tilbake for å behandle det på en ekstraordinær generalforsamling, sier Eide til iMarkedet.

Eide tror ikke regulatoriske forhold vil hindre at salget blir gjennomført. Lundin Petroleum må blant annet få godkjennelse som operatør på norsk og britisk sokkel for å gjennomføre salget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere