RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DNO skal granskes

Sist oppdatert:
Styret i DNO ønsket en skadesløshetserklæring fra generalforamlingen fredag, og fikk det, men samtidig fikk de også en offentlig granskning rettet mot seg
DNOs generalforsamling har hittil vært kjent for mye turbulens rundt hovedaksjonær og styreformann Berge Gerdt Larsen, men på fredagens generalforsamling i oljeselskapet tok kritikken et skritt videre, i form av et krav om offentlig granskning.

Kravet kom ironisk nok i kjølvannet av et vedtak om å holde styret og toppledelsen i selskapet skadesløse, og skyldtes at styret muligens har brukt stemmene til selskapets egne aksjer til å avgjøre avstemningen i egen favør.

Ønsket om en slik erklæring endte nemlig i en skriftelig avstemning hvor 18.586.873 aksjer stemte for styrets, mens 15.520.299 aksjer stemte mot, mens 500.000 aksjer hadde forlatt generalforsamlingen.

Dermed utgjorde differansen 3.066.574 millioner aksjer. Styret i DNO har i våres solgt 3.250.000 aksjer i DNO gjennom kjøps- salgsopsjoner. Det er disse aksjene som Stavangermillliardæren Folke Hermansen og de andre motstanderne mener at styret med styreformann Berge Gerdt Larsen brukte til å avgjøre saken i egen favør. Aksjene er etter all sannsynlighet plassert på styrevennlig Bergensaksjonærer, av meglerhuset ABG Sundal Colliers bergenskontor, på oppdrag fra DNO-styret.

Det blir opp til skifteretten å undersøke hvordan dette er skjedd.

Hermansen vil ha avdekket om disse var avgjørende for utfallet av votering, noe som i tilfelle kan gjøre vedtaket ugyldig. Gerdt Larsen og DNOs juridiske rådgiver forsøkte å unngå en offentlig granskning, men tapte.

Kravet ble til slutt tilsluttet av en samlet generalforsamling, for Gerdt Larsen mente, etter at han innså tapet, at en granskning var greit. Det kreves kun at aksjer tilsvarende 10 prosent stemmer for et slikt krav.

Det ble også fra Nordeas side gjort klart at de ikke ville kunne gi fra seg dokumentasjon uten et krav fra skifteretten. Nordeas aksjonærservice hadde ansvaret for stemmegivning og innsamling av fullmakter i forkant.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere