RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DNO ved et veiskille

Sist oppdatert:
DNO er på vei inn i en ny fase, og det kan bety at selskapet blir solgt, fusjonert eller utvidet. Mye tyder på Lehman Brothers lisensoptimalisering er langt mer omfattende enn markedet tror
Observatører og analytikere iMarkedet har snakket med sier de ble overrasket da det store amerikanske meglerhuset Lehman Brothers ble valgt til jobben med å optimalisere DNOs portefølje av oljelisenser før en eventuell børsnotering i London. De peker på at Lehman ikke akkurat er kjent for sin oljeekspertise.

- Vi kommenterer ikke konkurrenter, men de er ikke de første jeg ville kommet på i den forbindelse, sier Deutsche Banks oljeanalytiker Al Stanton i Edinburgh til iMarkedet.

Stanton og andre observatører iMarkedet har snakket med peker derimot på Lehmans rykte som et av verdens fremste meglerhus innen M&A, fusjoner og oppkjøp, som begrunnelse til at meglerhuset ble valgt.

Ved et veiskille

For to uker siden la oljeselskapet DNO frem sitt første kvartalsregnskap i 2003 som var knallsterkt, samtidig som det ble meldt at selskapets planer om en børsnotering i London har blitt utsatt.

En av årsaken til utsettelsen, var ifølge adm. direktør Helge Eide, at Lehman ikke var ferdig med sitt arbeid.

Etter det iMarkedet forstår skal utsettelsen knyttes til at Lehmans arbeid og mandat gjelder mer enn bare en gjennomgang av DNOs portefølje av oljelisenser. Arbeidet dreier seg i like stor grad om DNOs fremtid som et selvstendig oljeselskap, enn om en optimalisering av lisensporteføljen.

Larsens byggeperiode ferdig

DNOs sterke mann og hovedaksjonær Berge Gerdt Larsen har de siste to årene vært under tøft press fra deler av aksjonærmassen, som mener at hans kontroll over styret og selskapet hemmer prisingen.

Samtidig har selskapet etterhvert blitt så stort at gründerfasen må sies å være over. En kilde nær selskapet sier til iMarkedet at Gerdt Larsen ha kommet til et punkt hvor han er fornøyd med selskapet han har bygd, og kan være klar til å cashe inn.

Store finansielle utfordringer

Observatører peker overfor iMarkedet på at DNO har store finansielle utfordringer over de nest par årene tilknyttet store utbyggingsprosjekter. Dette kan komme til å dreie seg om så pass store summer at det kan bli vanskelig å løfte over dagens balanse.

Dette åpner enten for at selskapet må finne finansielle eller industrielle partneren med tanke på en fusjon eller et salg av selskapet.

Det største enkeltprosjektet i porteføljen er utbyggingen av Broom-feltet på britisk sokkel, den tidligere West-Heather-satelitten. Her er det alene snakk om investeringer på 250 millioner kroner. Selskapet har videre informert om at de resterende investeringene ligger på omtrent et tilsvarende beløp.

Det hensyntar imidlertid ikke en stor utbygging av produksjonslisens 203 med tilhørende andeler på norsk sokkel. Størrelsen på funnene så langt indikerer at det blir et omfattende prosjekt på flere hundre millioner bare for DNOs andel av investeringene.

Billig

Både målt ved P/E (pris/fortjeneste) og pris/kontantstrøm er DNO meget billig sammenlignet med sammenlignbare selskaper. Basert på resultatet for første kvartal, prises DNO til en P/E på 2003 på drøye 2, mot et bransjesnitt på 8.

Deutsche-analytikeren iMarkedet har vært i kontakt med sier imidlertid at en P/CF sammenligning er mer relevant, og her prises DNO til en faktor på noe over 1, mens snittet for referansegruppen i Nordsjøen er 3,5.

Gerdt Larsen-rabatt

Sammenlignet med en rekke av selskapene i samme kategori er DNO, selv med det siste årets pene oppgang, betegnet som billig. Mye av det forklares med hovedaksjonær og styreformann Berge Gerdt Larsens kontroll over selskapet og uklare handlemønster.

Dette har ikke blitt bedre i løpet av det siste året, hvor Gerdt Larsen og styret har gjort en rekke uforståelig krumspring på aksjesiden tross signalene om at fokuset nå var på corporate governance i forkant av en notering i London.

Tildeling av aksjer i en rettet emisjon til Larsen med familie og stor kjøp av egne aksjer for deretter å selge de kortsiktig i derivatmarkedet til 20 prosents rente, er blant de tingene som gjør at aksjen prises med en kraftig rabatt.

Skepsisen til selskapet gjenspeiles klart i aksjonærlisten som er nær rensket for institusjonelle investorer. Eneste fond er Skagen som er blant de klareste kritikerne til Gerdt Larsens styring av selskapet.

Åpning i maktstrukturen

Om det fortsatt hersker en stor rabatt i DNO, så er det tegn som tyder på at hovedaksjonærens innflytelse over selskapet er noe mer flyktig.

Gerdt Larsens nærmeste familie har solgt seg på det nærmeste helt ut av selskapet. Gerdt Larsen har på sin side kontroll over 17,3 prosent av aksjene. Det store usikkerhetsmomentet er hvor familiens aksjer har tatt veien og hvem som kontrollerer aksjene DNO har plassert i derivatmarkedet.

Mye tyder å at de er plassert hos Larsen-vennlig Bergens-investorer, men dette vil først bli klart i slutten av juni på generalforsamlingen som tegner til å bli mer spennede enn fjorårets bruduljemøte.

I spill

Det er mye som peker mot at DNO kan være i ferd med å komme i spill, og det kan være med på fjerne den store Larsen-rabatten.

Selskapet er nå ved et veiskille både i forhold til eierskap, men også i forhold til utvikling og størrelse. Med Lehman lurende i busken kan det gå mot store endringer. Dette vil etter all sannsynlighet utløse en mer riktig prising av aksjen (les: kursøkning).

Om det går mot en fusjon, salg eller en notering i London så vil det uansett fjerne rabatten. Gerdt Larsen kommer ikke til å selge seg billig dersom han gir fra seg kontrollen med oljeselskapet.

Dette gjør at DNO fortsatt er et interessant papir å gå inn tross den pene oppgang det siste året, og utsikter til en noe lavere oljepris i andre halvår. Risikoen ligger i hovedsak i Gerdt Larsens agenda, og ikke hos OPEC, som hittil ser ut til å holde god kontroll med oljeprisen i et fortsatt stramt oljemarked.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere