RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DNOs "wildcard"

Sist oppdatert:
Det er en enorm interesse for DNO-aksjen på Oslo Børs. DNOs Irak-satsing er og blir et wildcard, skriver iMarkedet.no i en kommentar
La oss med en gang slå fast at Nettavisens to artikler om DNO har trykket på noen viktige strenger i verdsettelsen i av denne oljeaksjen. Det kan riktignok diskuteres hvor mye nytt artiklene har brakt til torgs, men det spiller liten rolle når artiklene fører til så enorme kursfall som de har gjort de siste dagene.

Det har nemlig ikke vært tvil om den politiske usikkerheten i avtalene DNO har gjort i Nord-Irak. Og som om ikke det er nok, er den irakiske grunnloven uklar på eierskapet til feltene. Vi vil imidlertid påpeke at det kan oppstå en maktkamp om oljeressursene. Uttalelsene til talsmannen for den irakiske oljeministeren Ibrahim Bahr al-Ulum må leses som dette. Ulum er shia-muslim, og ønsker at de sentrale myndighetene skal få en større andel av inntektene fra det som dras inn i kurdiske områder.

DNO skal få 40 prosent av inntektene.

Man skal være klar over at Irak er et land som ønsker å trekke til seg utenlandske, kapitalsterke oljeselskaper. Ved å håndtere situasjonen dårlig, kan internasjonale oljeselskaper bli skremt bort fra de nødvendige investeringene i Iraks oljeindustri. I Sør-Irak er det ingen som tør å satse i dag.

Eneste grunnen til at DNO gikk inn i Nord-Irak, er at kurderne har full kontroll over områdene.

Vi tror at utfallet av denne saken henger mye på hvordan den nye regjeringen i Irak ender opp, og den vil sannsynligvis bestå av shiamuslimer og kurdere. Dette er på linje med hva NUPI-forsker og Irak-ekspert Henrik Thune sa til dn.no onsdag og uttalte til media før jul¿

Vi synes at det ble drukket vel mye champagne i DNO-aksjen før jul. Derfor er det sunt med en viss korreksjon. DNOs Irak-satsing er og blir et wildcard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere