*Nettavisen* Nyheter.

DNT blir Miljøfyrtårn

Foto: Den Norske Turistforening

I dag blir Den Norske Turistforening blir sertifisert som Miljøfyrtårn.

10.06.05 12:21

Og det dagen for Turistforeningens landsmøte. Både den lokale turistforeningen Larvik og Omegn Turistforening, kontordriften hos DNT sentralt og selve landsmøtearrangementet har arbeidet systematisk for å bli mer miljøeffektive.

Lønn
I dag får de lønn for strevet. Da blir Turistforeningen sertifisert til Miljøfyrtårn. Det er utarbeidet egne bransjekrav for miljøvennlig friluftsliv med tilhørende sjekklister for ubetjente og selvbetjente turisthytter. Her er Larvik og Omegns Tf. (LOT) først ute i DNT, og går opp stien for de andre medlemsforeningene.

I påsken ble Haukeliseter Turisthytte (bildet) som første DNT hytte miljøsertifisert. Nå står flere hytter og lokale turistforeninger for tur til å bli sertifisert før sommeren. Hver lokal forening sertifiseres enkeltvis basert på de fire hovedpilarene:

  • Hyttedrift
  • Stier og løyper
  • Turer og arrangementer
  • Kontordrift

Pilothytter i fjellet
Rauhelleren, Litlos og Sandhaug på Hardangervidda og Svukuriset i Femundsmarka er pilothytter som skal miljøsertifiseres. I tillegg er det gjennomført energianalyser ved Sota Sæter, Gjendebu og Gjendesheim. Haukeliseter ble DNTs første miljøfyrtårn før påske i år.

Daglig leder i Miljøfyrtårnstiftelsen, Morten Elieson, kommer til overrekkelsen. Han forklarer at helse, miljø og sikkerhet (HMS), innkjøp, avfallshåndtering, energibruk og transport er sentrale tema som blir vurdert og satt i system i en miljøfyrtårnbedrift. Sertifiseringsarbeidet er et verktøy for kvalitetsikring og helhetlige løsninger. Elieson er svært fornøyd med miljøfokuset til Den Norske Turistforening:

- DNT gjør et viktig og systematisk arbeid. Skal vi vri leverandører av varer og tjenester i en mer miljøvennlig retning må det store organisasjoner bruke sin markedskraft. Dette er en naturlig videreføring av DNTs natur- og miljøarbeid, sier Elieson.

Torfinn Evensen i DNT forteller at utnevnelsen av Turistforening som Miljøfyrtårn er en del av DNTs satsing på å strukturere miljøoppfølgingsarbeidet på en ny og bedre måte.

- DNT er en miljøorganisasjon og for oss er det brede miljøarbeidet viktig. Både våre medlemmer og miljømyndighetene forventer at vi er miljøvennlige. Derfor er det viktig for oss å ha fokus på miljøeffektive innkjøpsrutiner. Som en stor organisasjon må vi kreve at leverandørene tenker miljø. Dette dreier seg om vår troverdighet, sier Evensen.

Om Miljøfyrtårn
Miljøfyrtårn er en nasjonal sertifiseringsordning for små- og mellomstore private og offentlige virksomheter.Miljøfyrtårn støttes av Miljøverndepartementet. Det er totalt 760 miljøfyrtårnbedrifter på landsbasis fordelt på 187 kommuner. Bedriftene som mottar miljøsertifikatet fredag er:

Larvik turistkontor, Helge Nilsens Bussreiser, Bøkekroa, Slakter TH. A. Abrahamsen AS

Du kan planlegge turen tin på DNTs hjemmeside

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.