RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DNT går mot regulering

Sist oppdatert:
Fylkesmannen i Buskerud ønsker å begrense kitesurfing og skiseiling i fjellet. Det går oppsiktsvekkende nok Den Norske Turistforening i mot.

Foreningen mener tvert i mot at denne type aktiviteter er med på å utvikle friluftslivet. Mens det stadig blir flere personer som begynner å interessere seg for skiseiling og kiting, ønsker nå forvaltningsmyndighetene å legge restriksjoner på bruken av denne miljøvennlige fremkomstmåten.

Dette kommer klart til uttrykk på Finse, der hotellet Finse 1222 lenge har drevet med kurs og samlinger for drageseilere. Den tredje helgen i januar var det samlet et par hundre interesserte på Finse under arrangementet Snowjam.

Feilspor
- Her er vernemyndighetene inne på et feilspor, sier Frode Bjørgo som er DNT-ungs talsperson i naturvernspørsmål.

Han viser til trekker også fokuset på den tradisjonelle turvirksomheten i tvil og forklarer at vinden allerede ble utnyttet av Nansen på sine ekspedisjoner. Det samme har de fleste andre polekspedisjoner gjort, og brukt nettopp Finse til å forberede seg på turen.

- Dette er en fin sak for å markere at det skjer en utvikling innen friluftslivet, og ikke minst få løftet frem at det å være ute handler om lek. I tillegg er det en utfordring for friluftsorganisasjonene å ta opp nye trender og inkludere nye grupper i det eksisterende tilbudet. - For det er nettopp det kiting er - en utfordrende mulighet. Det er sånn vi må se på saken, avslutter Bjørgo.

Regulere
Dette ønsker Fylkesmannen i Buskerud nå å regulere. I forbindelse med opprettelsen av verneområdet på Hallingskarvet legges det en svært streng tolkning av begrepet "tradisjonell turvirksomhet" til grunn. Denne tolkningen ekskluderer kite- og skiseiling i tillegg til terrengsykling og hundekjøring, og legger hensynet til villreinen til grunn.

- Det skapes en konflikt mellom mennesker som bruker noe av det mest miljøvennlige fremkomstmiddelet vi har i vinterfjellet og de som er satt til å regulere de store fellesområdene. Det dreper en viktig kilde til fornyelse innen friluftsliv, noe som er viktig for at mennesker fortsatt skal rekrutteres til å drive aktiviteter ute i naturen.

For hogg
- I tillegg er dette ennå en uorganisert gruppe som heller ikke består av så mange aktive. Det gjør at den står laglig til for hogg, fortsetter Bjørgo.

- Sjeldent har vi sett vernemyndighetene være så aktive med et føre-var-prinsipp. Dersom de virkelig hadde tatt villreinen på alvor, kunne de jo vært strengere med regulering av motorferdsel eller gjennomført en vinterstenging av riksvei 7. Det hadde vært tiltak som monnet og gitt myndighetene troverdighet i forvaltningsspørsmålet, mener Bjørgo.

Her kan du lese mer friluftsstoff

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere