RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Do-klaget for sent

Sist oppdatert:
To år etter kjøpet, klaget huskjøperen på råte og fukt som rant ned i kjelleren fra kloakkrørene på badet. Men da hadde klagefristen gått ut for lengst.

Det eldre huset på Kaland, like utenfor Bergen, viste seg å ha en bakteriebombe av en kjeller etter at den nye eieren oppdaget omfattende fuktskader i kjellerveggene. Skadedyrbekjempere sjekket kjellerrommet, og kom fram til at antall muggsoppsporer i luften i kjelleren var langt over det som er akseptabelt for inneluft i en bolig. Døren til kjelleren måtte deretter forsegles for godt, for å forhindre at muggsoppen kom inn i resten av huset.

Doen var brukket
Kvinnen som kjøpte huset oppdaget raskt at rørsystemet var gammelt. Kort tid etter at hun flyttet inn, tettet kloakkrørene seg på badet. Selv om en rørlegger staket ut en halvannen kilos blokkeringen med rusk, måtte familien likevel være forsiktig når de brukte både vask og toalett. Det hadde lett for å tette seg igjen. Huskjøperne oppdaget også at cisternen på toalettet var brukket. To år senere sendte kvinnen inn en reklamasjon til de forrige eierne på grunn av fuktskadene i kjelleren.

- Krevde mer utlufting
Men da saken kom opp til behandling i Bergen tingrett før jul, ble ikke dommerne overbevist om at de forrige eierne kunne klandres for den fuktige og råtne kjelleren. Under en befaring i huset, bemerket de tre dommerne at kjelleren var fuktig, men at dette kunne løses med mer utstrakt lufting. Retten mente at kjellerens enkle standard var innlysende og kjøperen kunne ikke ha unngått å sett det, da hun var på visning før hun kjøpte huset.

- Klaget for sent
«NN (saksøkers navn, red. anm) har dessuten reklamert alt for seint. Retten forsto det slik at etter noen uker fjernet hun det våte og ødelagte panelet fra den ene veggen i kjellerrommet. Fuktproblemene må derfor ha vært godt synlig for henne kort tid etter overtakelsen, men likevel ble det først høsten 2004 reklamert over fukt i kjelleren. Det er altfor seint», skriver tingretten i dommen.

Dermed tapt kvinnen saken, men slapp å betale motpartens saksomkostninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere