*Nettavisen* Nyheter.

Dobbelt så dyrt studielån

Renten på studielånet er nå mer enn dobbelt så høy som for tre år siden

03.01.08 17:56

Lånekassen kunngjorde i går at den flytende renten på studielån heves til 6,0 prosent fra 1. april 2008 - en økning på 0,4 prosentpoeng fra 1. januar.

Dermed er renten mer enn doblet fra bunnivået i 2005. Da var renten nede i 2,8 prosent.

For et lån på 200.000 kroner med nedbetalingstid på 20 år og fire innbetalinger i året blir terminbeløpet 4.345 kroner fra 1. april. I 2005 slapp du unna med et terminbeløp på 3.309 kroner for det samme lånet. (Sjekk Lånekassens rente de 10 siste årene i tabellen under).

Renten på studielån følger markedsrenten, men har et etterslep på tre til seks måneder. Det er altså ikke den siste renteendringen til Norges bank som gjør at Lånekassen nå setter opp renten, men de renteøkningene som har skjedd de tre siste månedene. Den siste renteendringen til Norges bank vil først merkes på studielånet fra juli.

Lavere fastrente
Fra 1. januar blir det for første gang mulig å binde renten i ti år. Lånekassen tilbyr også fastrente for tre eller fem år. Fastrenten er for tiden 5,7 prosent både for tre, fem og ti års bindingstid.

Søknadsfristen for å binde renten er 10. januar.

Individuelle behov bestemmer
– Kundene må selv vurdere om de har behov for å binde renten. Fordelen med fast rente er bedre forutsigbarhet og ulempen er at du går glipp av en eventuell rentenedgang. Lånekassen gir ikke råd i valget mellom fast og flytende rente, sier informasjonssjef i Lånekassen, Astrid Mjærum.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.