*Nettavisen* Nyheter.

Dobbeltmoral om kvotering

Når statsminister Jens Stoltenberg bryter egne partivedtak om kvinnekvotering, bør han gå stille i dørene. Til gjengjeld har heller ikke kritikerne så mye å skryte av.

De siste dagers hardkjør mot Arbeiderpartiet er underholdende. Sett fra utlandet må det være et paradoks at en statsminister som utnevner ni kvinner blant 19 statsråder etterpå får bråk for kvinneandelen.

En gjennomgåelse viser at partisekretær Martin Kolberg ikke har noen grunn til å være fornærmet over kritikken, slik han var farlig nær på TV 2s Holmgang i går:

- Blant Aps statsråder er kun 40 prosent kvinner.

- Derimot har man funnet 80 prosent kvinner blant de politiske rådgiverne.

Selvsagt er kritikken smålig. Aftenposten har talt opp samtlige utnevnelser til regjeringen Stoltenberg og funnet at det er 49 % kvinner blant 74 politiske utnevnelser. Det må være godkjent.

En regjering blir til i samarbeid med partilederne, partiapparatene og LO. Mange hensyn skal taes, ikke minst geografi. Og regjeringen skal være best mulig. Det er i denne praktiske øvelsen at kjønnsdimensjonen må avveies mot andre hensyn.

Seks fylker står uten statsråder, og ikke en eneste innvandrer er funnet verdig til en sentral plassering.

Det Ap bør lære av denne affæren er hvor uheldig statiske krav til kjønnskvotering kan slå ut. Ikke minst når de mest ekstreme snakker om tvangsoppløsning av selskaper som bryter den mulige nye loven om 40 prosent kvinner i selskapsstyrer.

Også styrer i selskaper blir til etter en prosess hvor ansatte og ulike eiergrupperinger skal taes hensyn til.

For Arbeiderpartiet må dette være et paradoks: Hvordan kan man kreve noe av andre som man ikke klarer å oppfylle selv?

Hva mener du om kjønnskvotering til regjeringen og selskapssstyrer? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.