RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dobbeltmoral

Sist oppdatert:
Norges mest omtalte og ettersøkte forbryter tok sitt eget liv etter en dramatisk politijakt denne uken. En tragedie for familien og en viktig nyhet for allmennheten.

Etter Ole Christian Bachs død, rettet hans eks-samboer kraftig kritikk mot Økokrim, som brukte tre og en halv time på å varsle de pårørende. Så lang tid brukte Økokrim på å varsle dem, at Bachs sønner fikk den tragiske nyheten servert via NRK Dagsnytt.

I ettertid er det reist kritikk mot publiseringen av nyheten.

TV 2 Nettavisen var først med å melde om Bachs død. Det skjedde klokken 16.21 på mandag. Dagbladet fulgte etter tre minutter senere, deretter fulgte VG og NRK etter noen minutter før NTB sendte ut en melding til samtlige av landets redaksjoner kort tid etterpå. Aftenposten var også blant mediene som publiserte nyheten før de pårørende var varslet.

Pressens Vær varsom-plakat pålegger hvert medium å gjøre sin egne etiske vurderinger uten å støtte seg til andre. Derfor kan vi slutte at samtlige redaksjoner det her er snakk om, gjorde samme vurdering som oss: Bachs død var så vesentlige at hensynet til offentligheten gjorde det nødvendig og riktig å rapportere om hendelsen.

I ettertid har Aftenposten og Dagbladet kritisert andre mediers håndtering, men uten å ta selvkritikk. Tvert imot roser Aftenpostens kulturkommentator sin egen avis (og lar være å opplyse at også Aftenpostens nettutgave publiserte saken før de pårørende var varslet) – mens Dagbladet på lederplass svinger pisken over Nettavisen uten å nevne at deres egen nettavis gjorde nøyaktig det samme som oss

Å ha to moraler gir ikke mer moral, det er ikke annet enn dobbeltmoral.

Det er tragisk og beklagelig at Bachs familie fikk dødsbudskapet gjennom NRK Radio. Men vi mener at hovedkritikken må rettes mot politiet. Tre og en halv time bør være nok til å informere de pårørende – særlig ettersom de i dette tidsrommet allerede var i dialog med pressen.

TV 2 Nettavisen var i kontakt med Økokrim i over en time før vi fikk endelig bekreftet av Bachs advokat at Bach var død. Deretter la vi ut meldingen. Ingen fra Økokrim ba oss holde saken tilbake. Økokrim sendte for øvrig ut pressemelding om saken klokken 16.40, bare 19 minutter etter vår nyhetsmelding.

Hovedregelen i TV 2 Nettavisen er at vi ikke omtaler navn på omkomne før de nærmeste pårørende er varslet. Som regel er det heller ingen allmenne hensyn som tilsier å identifisere den forulykkede.

Men når omstendighetene er så dramatiske som i dette tilfellet, og personen det gjelder er landets mest ettersøkte kriminelle og en av landets mest omtalte menn, var det naturlig å identifisere ham. Det er for øvrig også grunnen til at de aller fleste medier omtaler dødsfallet som et selvmord, selv om presseetikken tilsier at selvmord normalt ikke skal omtales.

Vi konstaterer at så godt som samtlige andre nettaviser, i tillegg til radio, gjorde den samme etiske vurderingen som oss i de avgjørende minuttene tirsdag ettermiddag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere