Gå til sidens hovedinnhold

«Død» kvinne våknet opp hos begravelsesbyrået

Kvinnen i 20-årene var erklært død, men våknet opp da begravelsesbyrået skulle begynne å konservere kroppen hennes.

- For å si det rett ut, så skulle de begynne å tappe henne for blod, forteller Geoffrey Fieger til WXYZ-TV, ifølge The Guardian. Han representerer familien i forbindelse med feilbehandlingen kvinnen fikk.

Det tilhører sjeldenhetene at levende personer blir erklært døde, men professor Torleiv Ole Rognum ved rettsmedisinsk fakultet i Oslo, sier til Nettavisen at det har skjedd også i Norge.

Sak fra Norge: Kvinne ble erklært død – var i live

Ambulanse rykket ut

Denne uvanlige hendelsen skjedde i Detroit i USA søndag 23. august. Et ambulanseteam rykket ut til en kvinne i 20-årene i bydelen Southfield.

Hun var da bevisstløs, og ambulansepersonellet forsøkte å gjenopplive henne i 30 minutter. Mens de jobbet med kvinnen, fikk de bistand over telefon/radio av en lege på legevakten.

Ansvarlige for utrykningspersonellet forklarer at doktoren «erklærte pasienten død, ut fra den mottatte informasjonen fra stedet».

Les også

Banebrytende forskning om døden: Dette er det siste som forsvinner

Lå levende i likposen

Medisinske myndigheter i Oakland fant ingen grunn til å obdusere kvinnen for å finne dødsårsak. «Liket» ble derfor frigitt til familien.

Ansatte ved James H Cole begravelsesbyrå hentet «liket» og skulle til å starte konservering av kroppen, da de så at hun fremdeles pustet, og ringte etter ambulanse.

- De åpnet likposen og så at hun hadde øynene oppe. De skulle begynne å konservere henne, sier Fieger.

Fra 2014: - Kvinne levende begravd

Kvinnens tilstand er ennå alvorlig. Southfield brannvesen, som altså har ansvar for ambulansetjenesten, gjennomfører nå en intern granskning for å undersøke hva som gikk feil.

Slik er du sikker på at personen er død

Professor Torleiv Ole Rognum ved rettsmedisinsk fakultet i Oslo sier at det i noen tilfeller kan være vanskelig å se at en person lever.

- Hvis en person er nedkjølt eller påvirket av medikamenter så kan de puste veldig svakt og hjerte kan slå veldig langsomt, sier Rognum. Han forteller at det blant annet i Oslo har skjedd at personer påvirket av rus har blitt erklært døde, for deretter å gå rundt i Oslos gater noen timer senere.

Rognum sier at det er tre måter man kontrollerer om en person er død eller levende:

  1. Lytte med stetoskop på hjerte.
  2. Lytte med stetoskop på lungene.
  3. Ta en fyrstikk borti det hvite på øyet. Da vil man alltid få en reaksjon hvis personen lever.
Les også

Når du dør, passerer livet revy. Men ikke slik du tror

Gammelt kjent fenomen

Overlege Per Hoff-Olsen ved Avdeling for rettsmedisinske fag, Oslo Universitetssykehus, sier at i Norge skal en lege syne sen antatt avdøde før personen blir erklært død.

- Det at antatt døde kort etter kan vise seg å være i live har vært kjent i lang tid. I følge Bibelen vekket Jesus Lasarus til live etter 4 dager i graven, derfor er det kalt Lasarus-fenomenet, sier han.

Hoff-Olsen sier at i nyere medisinsk litteratur fra 1982 og kalles også «autoresuscitering», det vil si «gjenopplivning uten hjelp fra andre».

- Fenomenet har ingen sikker årsak og har ført til debatt om kriterier for dødsfastsettelse, sier han.

Reklame

Siste sjanse i dag: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken