Død vaskebjørn skaper uro i Sverige

Stockholm (NTB-TT): En død vaskebjørn ble nylig funnet på en strand i Skåne. Det har skapt bekymring hos svenske naturvernmyndigheter, som mener at den nordamerikanske arten truer det svenske økosystemet.

07.03.14 12:18

– Den utgjør en stor trussel mot det biologiske mangfoldet. Den er en av de verste artene vil kan få inn i landet, sier Melanie Josefsson ved naturressursavdelingen til Naturvårdsverket, som tilsvarer det norske miljøverndirektoratet.

Vaskebjørnen finnes i en stor del av Nord-Amerika, der den er et av de vanligste rovdyrene. Den har også blitt innført som pelsdyr til Tyskland, Frankrike, Japan og flere tidligere Sovjet-stater.

I Tyskland er den blitt svært vanlig. Ifølge de siste anslagene finnes det nå minst en halv million vaskebjørner i landet.

– Truer fugler og frosk

– Den er altetende og kan gjøre stor økologisk skade. Bakkehekkende fugler og paddearter befinner seg i faresonen hvis den etablerer seg, sier Melanie Josefsson.

– I Tyskland skaper den også problemer i tettbebygde strøk, blant annet i fruktavlinger. Den er ganske uredd av seg, sier hun.

Vaskebjørnen har med andre ord kapasitet til å bli en invaderende art, det vil si en art som etablerer seg utenfor sitt egentlige utbredningsområde, forplanter seg og forårsaker skader i økosystemet i sitt nye hjem.

Josefsson påpeker at vaskebjørnen også anses som et problem i sitt opprinnelige hjemland USA.

– Den har økt kraftig i antall siden ulver og andre naturlige fiender er blitt presset bort. Den er nå mye vanligere enn før. Den øker veldig raskt, sier hun til nyhetsbyrået TT.

Selges på nettet

Funnet i Skåne er ikke det første i Sverige. Arten er tidligere sett i traktene rundt Göteborg og nær Västervik sørøst i Sverige.

– Dyrene i Göteborg kan ha kommet med en konteiner fra Tyskland. Men det kan også dreie seg om vaskebjørner som er blitt holdt som husdyr. De kan kjøpes på nettet, påpeker Josefsson.

Naturvårdsverket tror fortsatt det er mulig å stanse utbredelsen av vaskebjørner, derfor ber det om at alle observasjoner av dyret rapporteres inn så fort som mulig.

– Den kan stanses. Men alle dyr som kommer hit, må tas bort med det samme, sier Melanie Josefsson. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.