Død vaskebjørn skaper uro i Sverige

Stockholm (NTB-TT): En død vaskebjørn ble nylig funnet på en strand i Skåne. Det har skapt bekymring hos svenske naturvernmyndigheter, som ikke vil at den nordamerikanske arten etablerer seg i landet.

07.03.14 12:18

– Den utgjør en stor trussel mot det biologiske mangfoldet. Den er en av de verste artene vil kan få inn i landet, sier Melanie Josefsson ved naturressursavdelingen til Naturvårdsverket, som tilsvarer det norske miljøverndirektoratet.

Vaskebjørnen finnes i en stor del av Nord-Amerika, der den er ett av de vanligste rovdyrene. Den har også blitt innført som pelsdyr til Tyskland, Frankrike, Japan og flere tidligere Sovjet-stater.

I Tyskland er den blitt svært vanlig. Ifølge de siste anslagene finnes det nå minst en halv million vaskebjørner i landet.

– Den er altetende og kan gjøre stor økologisk skade. Bakkehekkende fugler og paddearter befinner seg i faresonen hvis den etablerer seg, sier Melanie Josefsson.

– I Tyskland skaper den også problemer i tettbebygde områder, blant annet i fruktavlinger. Den er ganske uredd av seg, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.