Gå til sidens hovedinnhold

Døde etter 15 år på Mars: Dette var NASA-robotens siste beskjed til forskerne

Romfarkostens melding går nå sin seiersgang på nett.

LOS ANGELES (Nettavisen): Opportunity var NASA-roboten som trosset spådommene etter å ha landet på planeten Mars i 2004.

Romfarkosten var i utgangspunktet bygget for å vare 90 dager og kjøre 1000 meter på Mars. Men det var først på onsdag, nesten 15 år etter den landet, at Opportunity ble erklært «død».

Opportunity ga fra seg sine siste livstegn i juni i fjor, og nå har den meldingen fått oppmerksomhet på internett, skriver ABC News.

Likt av tusenvis

Romfarkosten sendte data, ikke ord, men ifølge NASA-forskerne kan Opportunitys siste melding i praksis oversettes til:

«Jeg har dårlig battteri, og det begynner å bli mørkt»

Det var forskningsjournalist Jacob Margolis som delte meldingen på Twitter. Og i skrivende stund har over 13.000 trykket «liker» twittermeldingen.

Erklært «død»

Det var like før en gigantisk sandstorm blåste opp rundt den at Opportunity ga fra seg sine siste livstegn.

Etter over åtte hundre forsøk på å få kontakt med sekshjulingen, gjorde NASA et siste forsøk på tirsdag. Da heller ikke det førte til noe resultat, var «dødsbudskapet» klart.

- Jeg erklærer herved Opportunity-oppdraget for avsluttet, sa Thomas Zurbuchen ved NASA på en pressekonferanse i Pasadena i California onsdag.

Hyller farkosten

NASAs leder Jim Bridenstine kaller likevel oppdraget for «en av de mest suksessfulle bragdene innen interplanetarisk utforskning». Farkostens primære formål var å samle bevis rundt i områder på Mars der det en gang kan ha eksistert gode livsforhold.

- Farkosten etterlater en utrolig arv, sier lederen.

«Oppy», kjælenavnet NASA-ansatte brukte på farkosten, landet på Mars i 2004. Siden da har den kjørt 45 kilometer rundt på den røde planeten og tatt 217.594 bilder. Opportunity holdt det gående 60 ganger lenger enn planlagt.

Viktige funn

Forskningsroboten har siden 2003 reist 45 kilometer på Mars-overflaten. På ferden har den funnet tegn til at det en gang var flytende vann og forhold der mikroorganismer kunne leve på Mars-overflaten.

NASAs utforskning på Mars fortsetter med Insight, som landet på planeten i november. I tillegg har Curiosity tilbrakt seks år på Mars for å samle data fra en av planetens kratre.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken