Døde etter å ha farget håret

Foto: (YouTube.com)

Tabatha (17) fikk en voldsom reaksjon etter å ha farget håret selv.

(SIDE2): 17 år gamle Tabatha McCourt fra Airdrie, Lanarkshire i England, døde etter å ha farget håret selv.

Den britiske jenta hadde hatt i fargen i håret i 20 minutter, da hun ble dårlig og kollapset hjemme hos bestevenninnen. Sykebil kom raskt til stedet, men den unge jenta døde senere på sykehuset.

Voldsom reaksjon
Ifølge venninnen Heather Goodhall hadde Tabatha farget håret, i forskjellige farger, i mange år. De to jentene så på X Factor fredagskvelden mens 17-åringen farget håret.

- Fargen hadde vært i håret i 20 minutter da hun reiste seg og gikk på badet. Etter noen minutter kom hun tilbake, satte seg og begynte så desperat å dra ut folien fra håret, forteller venninnen til dailymail.co.uk.

- Hun ropte «nei, nei» og mammas kjæreste hold henne fast og prøvde å roe henne ned.

Deretter begynte Tabatha å kaste opp og kollapset på gulvet, før sykebilen fraktet henne til Monklands General Hospital.

- Tabatha var en fantastisk venn, så sjenerøs og full av liv, alltid hyper og glad. Hun hadde det største hjertet og var en fantastisk person, sier Heather. Vennene til 17-åringen har blant annet laget en hyllestvideo til Tabatha på YouTube.

Politiet sier saken er uforklarlig og har startet etterforskning.

Innlagt på sykehus
En frisør den britiske avisen har snakket med, sier det er svært uvanlig å reagere så voldsomt på hårfarge, men at det har skjedd tidligere.

- Det kan ha vært at styrken på hydrogenperoksidet har vært for stor, og at kroppen har reagert på det, sier hun.

Tidligere denne måneden skrev avisen om 29 år gammel Mariade Kelly, som fikk store brannskader etter å ha farget håret hjemme med en Garnier Nutrisse sort hårfarge. I tillegg til brannskadene i ansikt og hodebunn, hovnet ansiktet og halsen opp og pusterøret ble klemt sammen. Pulsen økte til 180 slag i minuttet og hun ble innlagt på sykehus.

Også her hjemme har personer reagert voldsomt på hårfarging, og antallet som reagerer har økt kraftig de siste årene.

Stadig flere reagerer
I en artikkel fra British Medical Journal fra 2009, opplyses det at antallet som får en reaksjon på hårfarging er fordoblet på seks år, skriver nhi.no.

Her omtales Para-phenylenediamine (PPD), som er navnet på det allergifremkallende stoffet som blir omtalt. Mer enn 2/3 av de permanente hårfargene inneholder PPD, og det var dette stoffet Mariade Kelly reagerte på.

En dansk undersøkelse viser også at hårfarging påvirker immunforsvaret. Forskerne farget ørene på mus, tilsvarende det man bruker på hårfarge.

- Vi kunne se signalstoffer fra immunsystemet i blodet til alle musene. Kroppen produserte stoffer man ellers ser ved infeksjoner som influensa, og som blant annet gir feber, sier Menné Bonefeld til politiken.dk.

Går man mer eller mindre rundt med konstant infeksjon, øker faren for kreft. Hvorvidt det å farge håret kan øke kreftrisikoen, er derimot ikke sikkert, men resultatene på mus er bekymringsfullt, mener de danske forskerne.

Forbudt
På grunn av de mange allergiske reaksjonene har blant annet Tyskland, Frankrike og Sverige forbudt PPD i hårfarge. EUs lovverk, som også omfatter Norge, tillater inntil seks prosent PPD i hårfarge.

I 2007 testet Forbrukerportalen 13 hårfargemidler - der de fleste fikk bunnscore på grunn av de allergifremkallende stoffene som er ingredienser.

En vanlig allergisk reaksjon på hårfarge er eksem i ansiktet og rundt hårfestet (rødhet, små blemmer og blærer i hårkanten). Det forekommer også alvorlige allergiske reaksjoner, der enkelte får så kraftige hevelser i ansiktet at de må innlegges sykehus for behandling, skriver nhi.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.