Gå til sidens hovedinnhold

- Døde fordi han gjorde jobben sin

En fullsatt Kristiansand Domkirke tok farvel med den drepte politimannen.

Politiførstebetjent Børge Ivarsen (48) ble påkjørt og drept da han holdt på med å legge ut en spikermatte på E18 ved Grimstad natt til 4. mars.

Fredag ble trebarnsfaren gravlagt i Kristiansand.

- Vi er samlet her i Kristiansand Domkirke i dag, for å ta farvel med Børge Ivarsen. Det kjennes så tungt å være her, men det er nødvendig, sa prest Helge Smemo da seremonien i kirken startet.

Han sa at Børge elsket jobben sin i politiet.

- Børge elsket jobben sin. I politiet var han der han aller helst ville være. Han var operativ til tusener, dedikert og hadde solid politierfaring, sa Smemo.

- Vi sørger med dere
Det var en offentlig begravelse, hvor justisminister Knut Storberget og politidirektør Ingelin Killengreen deltok. Andre representanter fra det offentlige Norge var også til stede.

- Hele politi-Norge har mistet en av sine egne. Han var en svært godt likt og høyt respektert politimann, sa Storberget i sin tale i kirken.

Han sa at tankene først og fremst går til Ivarsens etterlatte, hans kone og tre barn.

- Vit at vi sørger med dere. Vi minnes Børge Ivarsen og tenker med takknemlighet på hva han betød for venner og kolleger i hele politi-Norge, sa justisministeren.

- Men våre tanker må også gå fremover. I natt mens vi sov var andre politimenn og kvinner ute på jobb slik Børge Ivarsen var. Og den natten som kommer her i Agder og andre deler av landet, så er politifolk på jobb for å sørge for at folk kan sove trygt. Vi vet at Børges kolleger med den dypeste følelse av ansvar også i natt vil hjelpe de som trenger det. Det finnes ikke noen sterkere måte å hedre ham på, sa Storberget.

- Børge falt på post
Storberget beskrev dødsfallet som helt meningsløst.

- I dette finnes ingen mening. Det finnes ingen rettferdighet, og det er vanskelig å finne trøsten, sa han.

- Børge Ivarsen falt i post, han ble drept i tjeneste. I sitt arbeid skapte han trygghet for andre. På vegne av regjeringen vil jeg utrykke stor sorg for hans bortgang, ikke minst stor takknemlighet for den jobben han gjorde, sa Storberget i sin tale.

Også politidirektør Ingelin Killengreen talte under begravelsen.

- Av og til er det uforståelig kort mellom liv og død, og det som i det ene øyeblikk er trygt og sikkert, er borte i løpet av sekunder. Og så er det ugjenkallelig. Dere i familien har mistet en som er helt uerstattelig, og vi i politiet har ingen å miste, sa Killengreen.

- Dette er helt meningsløst. Børge døde helt simpelt fordi han gjorde jobben sin, sa politidirektøren.

Hun beskrev 48-åringen som en fremragende polititjenestemann.

- Vi hadde håpet å ha han med oss i mange år ennå. Han døde alt for, alt for tidlig, avsluttet Killengreen.

- Han var en ener
Også en av Børge Ivarsens nærmeste kollegaer holdt et minneord i kirken.

- Han var en ener. Børge var en stolt og flott politimann, sa politioverbetjent Bård Austad ved Agder politidistrikt.

Han beskrev Ivarsen som en av de aller beste i politiet.

- Du vil aldri bli glemt. Jeg lyser fred over ditt minne Børge, min venn, sa Austad.

Presten leste også opp en siste hilsen fra politimannens foreldre.

«Kjære Børge, det er med stor sorg vi er her i dag. Det føles så uvirkelig, vi kan liksom ikke fatte det..», startet hilsenen.

Etter seremonien i kirken gikk gravfølget i prosesjon til Kristiansand kirkegård.

- Opptatt av løsningene
Presten fortalte at Børge ble født den 16. februar 1962 i Bergen.

Han beskrev en veldig aktiv mann, som har drevet med blant annet korps, langrenn, slalåm, fotball, turn, kajakk og taekwondo.

- Børge løp Oslo maraton ti ganger. Han begynte med taekwondo i voksen alder, og fikk svart belte når han var over 40 år, fortalte Smemo.

Børge var en initiativrik og handlekraftig mann, som hadde en utpreget rettferdighetssans, sa presten videre.

- Han var opptatt av å ikke se problemene, men å finne løsningene, sa Smemo, som også fortalte om en ferietur han og familien hadde planlagt og gledet seg til:

- Om 16 dager skulle turen gå til Florida med påfølgende cruise i karibien. Dere drar på tur, men uten Børge.

- Svært godt likt
Dødsfallet har gått hardt inn på Børge Ivarsens kolleger.

- Det er kanskje min tøffeste dag i politiet. Det er veldig tungt, sa politistasjonssjef Jon Steven Hasseldal på pressekonferansen samme dag som ulykken skjedde.

- Kollegaen vi mistet var en svært godt likt og respektert politimann. Han har drevet mye med operativ virksomhet og kan mye om dette. Det er en trist dag for oss i Grimstad, og for politiet i hele landet.

Programmet
Innledningsvis i begravelsen sang Erik Faber «Song for H». Deretter ble salmen «Å leva det er å elsket» sunget, skrevet av Anders Vassbotn. Etter minneordene var det solosang; «You're Missing» av Bruce Springsteen.

Etter skriftlesning og tale, sang forsamlingen Lina Sandells salme «Blott en dag», og til slutt var det solosang: «Wonderful Tonight» av Eric Clapton. Organist var Gillian F. Wilder.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs