*Nettavisen* Nyheter.

Døde fugler falt fra himmelen

Foto: Drilon Hulaj (Nettavisen)

Døde fugler falt i hopetall fra himmelen og ned på veien utenfor Falköping i Sverige.

05.01.11 10:51

Svenske Drilon Hulaj var på jobb onsdag kveld da de fant fuglene. Midt i gaten i Falköping nørdøst for Gøteborg lå flere hundre døde fugler. Byen ligger mellom Vänern og Vättern cirka 15 mil fra grensen til Norge.

23 åringen tok bildet som Nettavisen publiserer over. Nettavisen vekket ham onsdag morgen da han sov ut etter en natt med jobbing. Det var under denne jobben at han fant fuglene på veien.

- Vi kjørte langsomt og sakket farten, så gikk jeg ut og tok et bilde. Vi hadde lest om fugledøden i USA og tenkte at det må finnes en sammenheng, sier Hulaj.

Kaier
- Dette er veldig uvanlig. Trolig er det kaier. De overvintrer i store flokker. Om de blir utsatt for gjentatte forstyrringer om natten så kan de bli så stresset at de flyr i hjel seg. Enten dør de av utmattelse eller så flyr de inn i vaiere, grener og master i mørket, sier ornitologen Anders Wirdheim til Aftonbladet.

Også zoolog og universitetslektor Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo vil gjette på Kaie ut fra bildet overfor.

Kaier er en type kråkefugl som også holder til i Norge. De lever i flokk og trives i jordbrukslandskap på Østlandet. Bøckman sier at det finnes en del av dem rundt Hamar. I USA første nyttårsdag var det rødvingetrupialer som lå døde i byen Beebe i Arkensas.

Døde fulger «regnet» over by
Der våknet beboerne opp første nyttårsdag til at 5000 fugler falt døde ned fra himmelen. Fuglene lå spredt over et par kvadratkilometer.

Årsaken til denne fugledøden er ikke kjent. Det er nå gjennomført obduksjon av 17 av fuglene.

De viser at fuglene ikke har blitt forgiftet på noen måte. I USA kan forklaringen ligge i et voldsomt vær. Blant annet opplevde staten en tornado som drepte tre mennesker i Cincinnati.

Direktør ved Cornell universitetet i New York sier til msnbc.com at fuglene trolig døde fordi de ble kraftig stresset av det voldsomme været som sugde fuglene opp i atmosfæren. De desorienterte, kalde og våte fuglene kan da ha blitt så utmattet at de døde.

Også i Australia har tusenvis av døde fugler falt fra himmelen. Det skjedde i desember. Myndighetene i byen Esperance i Vest-Australia har ennå ikke klart å finne ut hvorfor det skjedde, skriver ABC Nyheter.

Blir undersøkt
I Falköping var det ikke, i motsetning til i USA, noe uvanlig dårlig vær da fuglene døde.

- Det kom litt snø der, men det var ikke noe vind. Det var forholdsvis rolige værforhold der i går, sier statsmeteorolog Børje Johansson ved meteorologisk institutt til Nettavisen.

- Kaie flyr ikke så fryktelig høyt så de vil uansett ikke komme i den typen trøbbel, sier Bøckman. Han tror heller ikke at noe fly kan ha gjort dette hvis fuglene på bildet er kaier.

- Det kan være en kaieflokk som har spist noe de ikke tålte, sier han.

Veien i Falköping er nå avstengt og behandles nå som et åsted. Veterinærer vil undersøke hva som gjorde at fuglene falt døde fra himmelen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.