Med tittelen USAs president medfølger både makt og innflytelse, men også penger og enorm rikdom. Dette på tross av at selve grunnlønnen til en president ikke akkurat er svimlende høy.

President Obama, for eksempel, har en årslønn på 400.000 dollar (drøye 2,5 millioner kroner), ifølge The Huffington Post. Dette er god betaling, men langt fra de summer som enkelte toppledere soper inn.

Men lønnen er ikke det eneste presidenten lever av, eller iallefall vil leve av i fremtiden - og livet som eks-president er normalt svært så innbringende.

Allerede før Obama inntok presidentskapet tjente han gode penger i kraft av sin posisjon. Men den årlige inntjening har falt siden han kom til makten.

I 2009 var presidentens justerte bruttoinntekt 5,5 millioner dollar (drøye 34, 7 millioner kroner), mens den i 2012 var 4,5 millioner dollar (drøye 28,4 millioner kroner). Nedgangen skyldes visstnok fall i inntekter generert fra tidligere bokavtaler.

Presidentens nettoverdi skal, ifølge 24/7 Wall Street, for øyeblikket være på omkring 7,5 millioner dollar (knappe 47,4 millioner kroner). Til tross for at dette er mye penger gjør det, på nåværende tidspunkt, han på ingen måte i stand til å hevde seg blant de rikeste presidentene i Amerikas historie - rent pengemessig.

Den rikeste i live

Bill Clinton er etter sigende den rikeste eks-presidenten i live - og det til tross for at han ikke har arvet noe særlig med penger, eller tjente spesielt godt i løpet av sine 20 år i offentlig tjeneste.

Etter tiden i Det hvite hus har han imidlertid tjent godt - svært godt.

En fortid som USAs mektigste gjør deg nemlig svært så attraktiv. Clinton får visstnok mer enn 200.000 dollar (knappe 1,3 millioner kroner) hver gang han entrer talerstolen, og i 2011 fikk han så mye som 750.000 dollar (drøye 4,7 millioner kroner) for å tale i Hong Kong i forbindelse med et Ericsson-event.

Slikt gjør at bankkontoen øker - og det i raskt tempo.

Etter at kona, Hillary, gjorde karriere innen politikken har også hun bidratt til å fylle familiens pengesekk, og til sammen skal de i følge 24/7 Wall Street være verdt 55 millioner dollar (drøye 347 millioner kroner).

Født inn i rikdom

Clintons nåværende verdi er imidlertid langt unna det de rikeste eks-presidentene i sin tid kunne skilte seg med. Denne listen er det nemlig John F. Kennedy som topper.

Kennedy var president i perioden 1961 til 1963, og var USAs 35. president.

Hans nettoverdi skal på det meste ha vært på 1 milliarder dollar, men så var han også født inn i rikdom. I tillegg giftet han seg også til penger. Som kjent var Jackie Kennedy (senere Onassis) en svært så velstående ung dame, og arving til en oljeformue.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


SE HVEM ELLERS SOM FIGURERER PÅ LISTEN OVER DE TIDENES TI RIKESTE, AMERIKANSKE, PRESIDENTER HER:

Listen over historiens rikeste, Amerikanske, presidenter er basert på 2010-dollar, og tar utgangspunkt i da disse var på sine rikeste. Unntaket gjelder presidentene som fortsatt er i livet, og som har mer nylige inntjeninger.

Bill Clinton

President i perioden 1993 til 2001. USAs 42. president.

Som nevnt ovenfor får Clinton visstnok minst 200.000 dollar (knappe 1,3 millioner kroner) hver gang han entrer talerstolen.

Bill Clinton og kona Hillary Clinton skal være verdt 55 millioner dollar - ett beløp som utvilsomt vil fortsette å stige inn i fremtiden.

Franklin D. Rosevelt

President i perioden 1933 til 1945. USAs 32. president.

Franklin D. Roosevelt giftet seg rik og skal på det meste ha eid verdier til 60 millioner dollar. Blant hans eiendeler var blant annet store eiendommer i Georgia og New York.

Herbert C. Hoover

President i perioden 1929 til 1933. USAs 31. president.

Herbert C. Hoover var foreldreløs, og ble oppdratt av sin onkel. C. Hoover tjente gode penger på gruvedrift, og donerte sin presidentlønn til veldedighet.

På det meste skal han ha eid verdier til den nette sum av 75 millioner dollar.

Lyndon Baines Johnson

President i perioden 1963 til 1969. USAs 36. president.

Lyndon Johnsons far mistet hele familieformuen da den kommende presidenten kun var et barn. Etterhvert bygde imidlertid Lyndon Johnson opp sin egen formue.

Foruten en rekke eiendommer eide Lyndon Johnson, og kona, en radio- og TV-kanal i Austin, Texas. På det meste hadde USAs 36. president verdier til en verdi av 98 millioner dollar.

James Madison

President i perioden 1809 til 1817. USAs fjerde president.

På det meste skal Madison ha vært verdt 101 millioner dollar, men han mistet mye av sin rikdom før sin død.

Andrew Jackson

President i perioden 1829 til 1837. USAs syvende president.

Andrew Jackson ble ansett som å være en president som også middelklasse-amerikaneren kunne identifisere seg med. I det stille ble han en av de mest velstående presidentene på 1800-tallet.

Jackson giftet seg inn i rikdom, og tjente gode penger da han var i militæret. Han eide 300 slaver.

På det meste skal han ha hatt en formue på 119 millioner dollar, men pådro seg mye gjeld senere i livet.

En statue av Andrew Jackson står utenfor Det hvite hus.

Theodore Roosevelt

President i perioden 1907 til 1909. USAs 26. president.

Theodore Roosevelt var født inn i en rik familie, og arvet mye penger. Han mistet imidlertid etterhvert mesteparten av pengene sine, og han måtte dermed livnære seg som forfatter for å makte å betale regningene sine.

Hans tidligere eiendom, Sagamore Hill, skal til dags dato være en av de mest verdifulle i Long Island.

På det meste var Roosevelts rikdom på 125 millioner dollar.

Det er også verdt å nevne at Roosevelt fikk Fredsprisen for utarbeidelsen av fredsavtalen mellom Russland og Japan.

Thomas Jefferson

President i perioden 1801 til 1809. USAs tredje president.

Thomas Jefferson var på det meste vært 212 millioner dollar.

Han arvet en stor eiendom og slaver fra sin far, og han bodde på en diger plantasje i Virginia. Han tjente gode penger som politiker, før han ble president. Men avsluttet livet med gjeld.

George Washington

President i perioden 1789 til 1797. USAs første president.

George Washington var den som, etter John F. Kennedy, hadde størst rikdom. 525 millioner dollar skal han ha vært verdt.

Washington eide flere plantasjer, og over 300 slaver. Som president tjente han 2 prosent av USAs totale budsjett i 1789.