*Nettavisen* Nyheter.

Døde tre dager før Nobel-kunngjøringen

Foto: Mike Groll (Ap)

Nobelkomiteen ante ikke at nobelprisvinneren døde på fredag - tre dager før kunngjøringen.

03.10.11 21:31

Den kanadiske forskeren Ralph Steinman (68) blir sammen med amerikaneren Bruce Beutler og Jules Hoffmann fra Luxembourg tildelt årets nobelpris i medisin.

Kort tid etter Nobelkomiteens kunngjøring ble det imidlertid kjent at Steinman døde sist fredag. Det opplyser Rockefeller University i New York til nyhetsbyrået AP. Steinman var diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen.

Visste ikke at han var død
Medlem av Nobelkomiteen, Göran Hansson, sier de ikke ante at Steinman døde sist fredag.

Det er ikke vanlig at Nobelkomiteen belønner døde mennesker med prisen. Men Hansson bekrefter overfor det svenske nyhetsbyrået TT at Ralph Steinman får prisen post mortem, altså etter sin død. Nyheten tvang komiteen å gjennomgå vedtektene for å avklare om den avdøde kunne tildeles prisen. Etter flere timers betenkning, besluttet komiteen at prisen kan opprettholdes.

Åpnet nye muligheter
Steinman skulle få halvparten av pengeprisen på ti millioner svenske kroner, mens Beutler og Hoffmann deler på den andre halvparten.

Nobelkomiteen sa under kunngjøringen mandag formiddag at arbeidet til de tre forskerne har åpnet nye muligheter for å finne en kur mot blant annet kreft.

- Dette årets nobelprisvinnere har revolusjonert vår forståelse av immunforsvaret ved å oppdage grunnleggende prinsipper i dets aktivering, sa komiteen.

Immunforsvaret
Beutler og Hoffmann har oppdaget reseptorer som kan reagere på farlige og sykdomsfremkallende mikroorganismer, og aktivere det medfødte immunforsvaret.

Steinman oppdaget immunsystemets dendrittcelle og dens evne til å aktivere og regulere immunreaksjonen. Dendrittcellen kan drepe de skadelige mikroorganismer i kroppen og bekjempe infeksjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.