*Nettavisen* Nyheter.

Dødelig partydop i Norge

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

I helgen døde en gutt av det amfetaminlignende stoffet i Skottland. Tirsdag beslagla Tollvesenet tablettene i Oslo.

12.06.12 18:47

(SIDE2:) - Dette er på vei inn til Norge, sier førstetollinspektør Hanne Wickestrøm til Side2.

Tablettene kalles «Benzo Fury». Tirsdag formiddag beslagla Alnabru tollkontor en pakke med flere poser av disse tablettene. Nå advares det kraftig mot det nye festdopet.

- Kan være veldig farlig
På posene står det «Benzo Fury», og også «Not for human consumption». Pakken er bestilt fra England. Dette er de samme tablettene som en gutt døde av i Skottland i helgen, og to andre tenåringer ligger på sykehus til behandling.

Wickestrøm bekrefter at festdopet er kommet til Norge.

- Vi beslagla mellom ti til 20 forsendelser tidligere i år, sier Wickestrøm.

Også medisinsk fagdirektør, Steinar Madsen, ved Statens Legemiddelverk, advarer mot det nye stoffet.

- Dette er nok et eksempel på et såkalt oppfinnerstoff. Dette er et stoff som ligner på amfetamin. Dermed gir det også mange av de samme virkningene som amfetamin. Derfor er det heller ikke overraskende at det er kommet rapporter fra Storbritannia om at det kan gi alvorlige forgiftninger, og dødsfall, sier Madsen.

Han opplyser at «Benzo Fury» er et nytt stoff i Norge, og at det dukket opp for første gang i 2011.

- Dette er blant de nyeste oppfinnerstoffene. Det er så nytt at vi ikke vet mye om hvordan det virker. Ut ifra fra den kjemiske formelen har det samme virkninger som amfetamin, og kan derfor gi typiske bivirkninger som overdose, hjertestans, slag også videre. I og med at det er nytt, så er det heller ingen som vet om det er et rent stoff eller et blandestoff. Det er typisk at en del oppfinnerstoff er farlige, ingen vet hvordan dette brukes, og ingen vet hvor farlig det er. Vårt råd er å holde seg unna. Selvsagt skal man holde seg unna all narkotika, men disse oppfinnerstoffene kan være veldig farlige, sier Madsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Guro Holmene

Kollapset på festival
Wickestrøm, og kontorsjef Jon Aspelund ved Tollkontoret Alnabru, kaller stoffet skremmende.

- Dette kommer vi til å anmelde, dette er snakk om store mengder, i tillegg har folk dødd av det, sier Aspelund, og viser til de rosa tablettene som de beslagla i dag.

Både Aspelund og Wickestrøm advarer mot dopet.

En 19 år gammel gutt tok angivelig tablettene under RockNess-festivalen i Skottland i helgen. Ifølge SkyNews kollapset gutten på festivalområdet lørdag, og døde på sykehuset søndag. Det er ennå ikke utført obduksjon, men politiet mener tenåringen hadde tatt medikamenter.

Politiet har publisert bilder av «Benzo Fury», og sier at de tror at tablettene er i sirkulasjon. De advarer mot pillene, og sier de er svært farlig.

Gutten var sammen med to venner, henholdsvis en 19 år gammel jente, og en 20 år gammel gutt. De får behandling på sykehuset etter trolig å ha tatt de samme tablettene.

Pillene er ikke ulovlige i Storbritannia, men politiet understreker at lovlig ikke betyr at det er ufarlig.

- Dette er ulovlig
Madsen sier at i og med at det stadig dukker opp nye stoffer, er det vanskelig å holde narkotikalisten oppdatert. Men han påpeker at «Benzo Fury» er ulovlig her hjemme.

- Vi arbeider nå med en lovbestemmelse som gjør at man ikke bør føre opp hvert enkelt stoff, men at det holder at det ligner på et som er kjent. Dette er et ulovlig stoff etter legemiddelloven, og jeg vil understreke at dette er ulovlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.