Gå til sidens hovedinnhold

Døden nær av svineinfluensa

Politiet måtte sparke inn døra da ingen fikk kontakt med Richard (33). Mannen var i september døden nær av svineinfluensa.

– Jeg er ennå ikke helt på topp, men det går raskere framover enn legene forespeilet meg. De sa jeg skulle være veldig glad hvis jeg var OK i desember. Jeg jobber allerede halv stilling, så jeg er veldig fornøyd med kroppens evne til å restituere seg, sier Richard Greger (33) fra Sandnessjøen, bosatt i Oslo, til Helgeland Arbeiderblad .

Begynte med hodepine
Sønnen til tidligere Alstahaug-ordfører Magne Greger har vært døden nær av svineinfluensa. Om ettermiddagen mandag 7. september begynte han å føle seg dårlig, etter å ha vært helt pigg samme morgen. Vel tilbake på Gardermoen etter en dagstur til Bodø hadde Greger sterk hodepine, og han frøs i den 24 grader varme bilen på vei inn til byen.

– Om kvelden fikk jeg feber. Dagen etter oppsøkte jeg lege og sa at jeg trodde jeg hadde svineinfluensa. Jeg fikk Tamiflu, tok én tablett, og dro hjem for å jobbe et par timer. Jeg snakket med en kollega på telefon i 15-tida. Etter det husker jeg ingenting, sier Greger.

Les også: Ung jente døde

Måtte sparke inn døra
Tydeligvis hadde han kommet seg inn på soverommet, og der endte Richard Greger i koma. Ingen fikk tak i ham før mamma Rigmor onsdag 9. september, på telefon fra Sandnessjøen, ga politiet klarsignal til å sparke inn døra i sønnens leilighet i Parkveien.

– Jeg husker ingenting, men har blitt fortalt at jeg lå fullt påkledd på gulvet, med den ene foten over den andre. Jeg pleier til vanlig å legge meg i senga, ikke på gulvet, sier Greger. Fra soverommet bar det i all hast til sykehuset.

Tre dager i respirator
– Jeg ble pumpet full av antibiotika, og jeg lå tre dager i respirator, sier Greger, som i ettertid har studert den lange epikrisen.

– Knapt et eneste organ var i orden. Jeg fikk liggesår, akutt nyresvikt, og ble ti liter dehydrert på bare ett døgn. Den første uka tok jeg av 5,5 kilo, sier Greger.

– Hva er det første du husker?

– At jeg ser mye grønt rundt meg. Helsepersonell.

Tålte ikke krydder
Greger ble liggende lenge på isolat, men fikk etter hvert et rom som «ikke var fullt så ekstremt».

– Kun familien fikk besøke meg, men noen kompiser utga seg for å være halvbrødre, humrer Greger. Han syntes besøk var både slitsomt og hyggelig.

– Til slutt var jeg kjempelei av sykehuset, og jeg klarte å overtale legene til at jeg kunne dra hjem fredag 18. september. Det ble ei kjedelig tid ettersom kroppen ikke fungerte. Det ble mye filmtitting, sier Greger, som slet med sterke magesmerter når han unnet seg en matbit.– Litt pepper ble som fire chili. Maten måtte være helt uten krydder. Til vanlig er jeg veldig glad i sterk mat, forteller Greger.

Livreddende tablett
Han er diabetiker, og dermed i risikogruppen.

– Dette hadde jeg ikke tenkt så mye over. Det ble min bane at jeg stolte på alle innslagene om at dette ikke var så farlig, sier Richard Greger. I ettertid er det skremmende å vite at man har hatt svineinfluensa.

– Sykdommen var noe HELT annet enn vanlig influensa. Jeg var heldig som fikk hjelp av svært dyktige folk på Diakonhjemmet. Legene fortalte at den ene Tamiflu-en jeg tok, kanskje var livreddende, sier Greger. Han er takknemlig også for at familien beordret "innbrudd." Faktisk fikk politiet inn to bekymrede meldinger. Den andre kom fra Gregers kompiser i hovedstaden.

– Løpet kunne vært kjørt uten rask handling. Nå setter jeg mer pris på alt i livet, sier Greger. Han har tenkt å leve i fullt monn. Det blir ingen julebesøk hjem til Sandnessjøen.

– Argentina først. Så til Brasil, sier Richard Greger fornøyd.

Flere nyheter fra Helgeland i Helgeland Arbeiderblad

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget