*Nettavisen* Nyheter.

Dødens dag for Hillary

Natt til onsdag kommer valgresultatene som kan ende med at Hillary Clinton ryker ut av den amerikanske presidentkampen.

04.03.08 20:52

(YEYE): Siden tidlig i januar har kampen mellom Hillary Clinton og Barack Obama vært omtrent det eneste som virkelig har stått i fokus. Men natt til onsdag kan det bli slutt på det; det kan bli dødens natt for Hillary.

De siste 11 nominasjonsvalgene har gått rett til Obama, og Clinton har slitt kraftig med sin popularitet. De siste dagene har hennes valgkampanje blitt beskyldt for å ha lekket et bilde av Barack Obama iført en tradisjonell somalisk drakt, angivelig i et forsøk på å fremstille ham som muslim.

Nettavisen: Hillary kan få kamelbot

I tillegg har Clinton også slitt på flere meningsmålinger, og nå viser også de siste målingene foran tirsdagens valg dødt løp mellom de to kandidatene.

Kan bli presset ut
Ifølge en meningsmåling fra Rasmussen Reports mandag har Clinton klart å snu trenden i Ohio, og ser nå ut til å kunne vinne flest delegater. Men i Texas ser striden ut til å bli tøffere: siste måling gir Clinton 47 % og Obama 48 %.

Les også: Hillary på kanten av stupet

Ettersom demokratene ikke fordeler delegater etter «the winner takes it all»-prinsippet, vil fordelingen av delgatene mellom Clinton og Obama bli nokså jevn. I de fleste valgdistriktene i Texas ligger det an til en jevn fordeling av delegater. Men Obama kan få det hele avgjort ettersom noen av distriktene har flest mørkhudede velgere, en velgergruppe som Obama er spesielt populær blant.

Tirsdag natt vil, etter alt å dømme, republikanernes annenkandidat Mike Huckabee trekke seg, og John McCain vil kunne begynne sin presidentkamp og hardkjøret mot demokratene for fullt. Det vil gi McCain et solid forsprang om krangelen mellom Obama og Clinton fortsetter, derfor må Clinton gjøre det stort for å kunne forsvare sitt kandidatur for partiet. Gjør hun ikke det, vil misnøyen internt kunne bli så kraftig at hun blir presset til å trekke seg.

Siste sjanse
Flere fremtredende demokrater har sagt at kveldens valg vil bli avgjørende for Clintons muligheter til å bli Demokratenes presidentkandidat.

- Jeg tror at tirsdag er D-dag, sier Bill Richardson, som stilte som presidentkandidat før han trakk seg tidligere i år, ifølge New York Times.

For å vinne nominasjonskampen må kandidaten skaffe seg 2025 delegater. Så langt har Hillary Clinton 1267 delegater, mens Barack Obama har 1369 delegater.

Siste fra YEYE: Gå til forsiden her!

Hvem vil du ha som president?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.