NEW YORK (Nettavisen): CNN melder at Helsemyndighetene i Nigeria har gått ut med en advarsel om bruken av klorokin etter at tre personer i Lagos har tatt overdose av stoffet i kjølvannet av Donald Trumps tale om å bruke malariamedisinen i kampen mot koronaviruset.

Alltid oppdatert : Her er siste nytt om korona-krisen

En talsperson for myndigheten opplyser at tre personer er innlagt på sykehuset etter å ha tatt stoffet, og de ber nå befolkningen om å være forsiktige med å bruke Malariamedisinen klorokin mot koronaviruset, skriver CNN.

Les også: Nye studier: Disse medisinene kan hjelpe mot koronaviruset

Trump: - Hva har vi å tape?

Det var på torsdag i forrige uke at president Donald Trump slo fast at hydroxyklorokin, en velkjent malariamedisin, var godkjent i behandlingen av pasienter som er smittet av koronaviruset.

Les også: Lovende korona-resultater: 100 prosent ble friske med denne medisinen, mot 12,5 prosent uten

– Vi skal gjøre medisinen tilgjengelig nærmest umiddelbart, sa Trump og skrøt av det amerikanske medisin- og mattilsynet (FDA).

FDA rykket senere ut og sa at medisinen bare er godkjent til bruk mot malaria, men at den skal testes på koronapasienter.

Les: Intensivsykepleier advarer: – Vi er ikke vant til å se så mange unge på én gang

På lørdag uttalte Trump seg på nytt om malariamedisinen, og sa at at klorokin og hydroxyklorokin bør tas i bruk som medisin mot covid-19.

– Hva har vi å tape? Jeg har en veldig god følelse når det gjelder dette. Vi kommer snart til å finne ut om det virker eller ikke, sa Trump.

Les også: Etter flere land har satt i gang nye forsøk med enkelte typer malariamedisin, har det vist positive effekter på pasientene

En person opplyser til CNN at prisen på malariamedisinen gikk opp med nærmere 400 prosent i løpet av kort tid på et et apotek i Lagos.

Les: Koronaviruset sprer seg i Afrika

- Farmasøyten kjente markedet og sa til kundene; «Du vet at Trump sier at dette kurerer kornoaviruset», og så fortsatte prisene å endre seg, sier advokaten Kayode Fabunmi til CNN.

Les også: Erfaren feltarbeider: Vi har bare sett begynnelsen

Ore Awokoya, spesialassistent hos helseguvernøren i Lagos, uttalte sent i forrige uke at de i det siste har sett masse meldinger på sosiale medier om at klorokin er en kur for koronaviruset, og at det på enkelte steder i Lagos ikke var tilregnelig.

- Men etter Donald Trumps uttalelsene tok det en helt annen dimensjon, folk endte opp i massive køer foran apoteket for å kjøpe klorokin, sier Ore Awokoya til South China Morning Post.

Nigeria har så langt 90 registrerte tilfeller av koronasmitte.

Les: Sør-Afrika forbyr innreise for folk fra «høyrisikoland»

På mandag deler president Trump også en sak på Twitter om en mann fra Florida som hevder han reddet livet ved å ta i bruk hydroxyklorokin, selv om legene ikke kan bekrefte at det var det som reddet mannen.

- Et fantastisk tidlig resultat fra et stoff som vi vil begynne å bruke i morgen i New York og andre steder, skriver Trump på Twitter.

- Medisinen reddet livet mitt

For meg var det ikke noe tvil om at jeg ikke ville overleve natten, sier Florida-mannen Rio Giardinieri (52) om hvordan han følte seg før han fikk tillatelse til å få malariamedisinen hydroxyklorokin.

- Så for meg er det ikke noe tvil om at medisinen reddet livet mitt, sier han.

Mann død etter å ha tatt akvariumfisk-medisin

En amerikansk mann er død mens tilstanden for kona hans er kritisk etter at de inntok medisin ment for akvariumfisk for å hindre koronavirus.

Kona sier til NBC News at de hadde sett president Donald Trump snakke om mulige fordeler ved bruk av malariamedisin som inneholder klorokin. Hun gjenkjente ordet « klorokin» fra et medikament som hun tidligere hadde brukt til å behandle akvariumfisk med.

– Jeg så det sto på hyllen bak oss og tenkte at dette er jo det samme som de snakker om på TV, sier hun til kanalen.

Ekteparet i 60-årene var redd for å bli smittet av koronaviruset og ville beskytte seg mot å bli infisert med viruset. Derfor blandet en liten mengde med fiskemedisinen med væske og drakk det. Innen 20 minutter ble begge svært syke.

– Jeg begynte å kaste opp. Min mann fikk pusteproblemer og ville holde meg i hånden, sier hun. Ektemannen døde like etter ankomst til sykehus.

Non-profit-organisasjonen Banner Health i Arizona, som driver en rekke sykehus, bekreftet mandag at ekteparet hadde inntatt tilsetningsstoffet klorokinfosfat, som ikke er det samme som hydroksy klorokin som brukes i malariamedisin for mennesker. Medikamentet de inntok, brukes til å behandle parasitter hos fisk.

Banner Health driver 28 sykehus og flere spesialiserte fasiliteter over seks stater. Nå går de ut med en kraftig advarsel etter Donald Trumps uttalelser.

- Gitt usikkerheten rundt Covid-19 så skjønner vi at folk prøver å finne nye måter å bekjempe eller behandle viruset, men å selvmedisinere seg er ikke veien å gå. Den siste tingen vi vil ha nå er at behandlingsstedene våre nå mottar pasienter som mener de har funnet en vag og risikabel løsning som kan sette helsen deres i fare, skriver Dr. Daniel Brooks, leder ved Banner Poison and Drug Infgormation Center.

Les også: Nye studier: Disse medisinene kan hjelpe mot koronaviruset

Tester malariamedisin mot korona i Norge

Også i Norge skal man nå tester malariamedisin mot korona, men Legemiddelverket advarer likevel nordmenn mot å ta malariatabletter de finner hjemme uten å rådføre seg med en lege, melder NRK.

Ifølge NRK skal «hydroxyklorokin» og «remdesivir» denne uken testes ut på koronapasienter ved St. Olavs hospital og Sykehuset Levanger.

– Studier viser at medisinen reduserer antall dager man er syk. Den gjør deg ikke helt frisk av Covid-19, men den reduserer komplikasjoner av sykdommen samt tiden du er syk, sier Nina Skei, anestesioverlege ved Sykehuset Levanger.

Farmasøyt Kateřina Nezvalová-Henriksen uttalte til NRK like før helgen at 1900 pasienter så langt har fått malariamedisinen «hydroxyklorokin» på verdensbasis, men at det er for tidlig å dra konklusjoner på hvordan dette virker.

Samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO)

Testingen av malariamedisiner mot covid-19 som for tiden skjer flere steder i verden er et samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO) og er en del av en internasjonal studie for å teste mulig effekt på koronaviruset.

Det amerikanske medisin- og mattilsynet (FDA) opplyste ifølge NTB i helgen at det har arbeidet tett med andre etater og institusjoner for å se på bruken av medisinen og «avgjøre om den kan brukes til å behandle pasienter med mild-til-moderat covid-19».

Ved Institutt for tropemedisin i Tyskland planlegges det klinisk testing av hydroxyklorokin. Ifølge instituttdirektør Peter Kremsner virker virkestoffet klorokin å ha en tilsynelatende effekt på koronaviruset, som egentlig heter SARS-CoV-2, i reagensrør.

Spørsmålet er hvordan effekten er på ulike mennesker. Ifølge Kremsner har store mengder med pasienter med covid-19 i Italia og Kina blitt forsøkt behandlet med klorokin i svært høye doser og i kombinasjon med mange andre medisiner, slik at det er vanskelig å si hva som eventuelt har hatt effekt og hvorfor.

– Det kan også være at det ikke virker eller til og med gjør skade, sier Kremsner.

Les også: Nye studier: Disse medisinene kan hjelpe mot koronaviruset