Det har kokt i Teherans gater de siste dagene. Fredag døde den 22 år gamle kvinnen Mahsa Amini på sykehus.

Tre dager i forveien hadde hun blitt arrestert av Irans moralpoliti for å ha brukt hijaben «feil», og ifølge flere kilder skal den unge kvinnen ha blitt banket opp inne på politistasjonen. Vitner beskriver overfor BBC at Amini også ble slått i politibilen hun ble tatt med inn i før hun ble fraktet vekk.

Det man helt sikkert vet er at hun ble fraktet til sykehus bare to timer etter at hun ble pågrepet av moralpolitiet. Der ble Amini liggende i koma i tre dager, frem til hun gikk bort fredag.

22-åringen var en etnisk kurder fra byen Saqez – en kurdisk provins i Iran.

Les også

Den merkverdige forskjellen mellom George Floyd og Mahsa Amini

– Kaster hijaben

Saken har fått enorm oppmerksomhet i Iran. Gjennom helgen har folk tatt til gatene for å demonstrere sin misnøye overfor styresmaktene. Mandag var intet unntak. Ved flere universiteter i Teheran var det store folkemengder å se. De krever en avklaring rundt Aminis død.

I sosiale medier flommer det over av videoer som viser demonstrasjonene. Det har også vært flere sammenstøt mellom demonstranter og iransk politi.

Den iranske journalisten og aktivisten, Masih Alinejad, sier Masha Amini har blitt et symbol på motstanden, ikke bare mot påbudet om å bruke hijab, men mot det religiøse diktaturregimet landet er under.

– Kvinner kaster hijaben side om side med menn som roper «død over diktatoren», skriver hun på Twitter.

Flere steder kommer det rapporter om at også internettilgangen har forsvunnet i takt med at demonstrasjonen har tiltatt.

Over 38 er skadet etter sammenstøtene

Det er ikke bare i Teheran det har vært demonstrasjoner i kjølvannet av Aminis dødsfall. Også i hennes hjemby Saqez, og i Sanandaj (hovedstaden i den kurdiske provinsen i Iran), har det vært voldelige trefninger.

Da en gruppe mennesker marsjerte mot kontorene til den lokale guvernøren i Saqez mens de i kor ropte «død over diktatorer», ble de beskutt av iranske sikkerhetsstyrker, skriver BBC.

Det var også sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i Sanandaj, både lørdag og søndag. Den kurdiske menneskerettighetsorganisasjonen, Hengaw, meldte søndag om at minst 38 personer ble skadet etter sammenstøtene, og at fem er kritisk skadet.

Reuters melder mandag kveld at en kurdisk menneskerettighetsorganisasjon hevder at fire personer skal være drept etter sammenstøtene. Disse opplysningene er ikke blitt bekreftet av myndighetene.

Les også

Jeg er sint og frustrert og har fått nok

Politiet: – Urettferdige anklager

Teherans politisjef Hossein Rahimi avviste mandag det han kaller «urettferdige anklager mot politiet», og sier Amini ble pågrepet på grunn av brudd på kleskode-lovene.

– Bevisene viser at det ikke var noen uaktsomhet eller upassende oppførsel fra politiets side. Dette er en uheldig hendelse, sa han.

Blant demonstrantene i Teheran er de aller fleste unge, noe som kanskje ikke er så rart. Ifølge tall fra 2020 er over 86 prosent av Irans befolkning på 86 millioner under 54 år.