Gå til sidens hovedinnhold

Dødsoffer nummer fire

256 døde i trafikken i fjor. 2009 fikk en tragisk start med tre trafikkdrepte 1. nyttårsdag. Fredag krevde trafikken nok et offer.

Politiet fikk melding kl. 11.26 om en dødsulykke på riksvei 505 på Jæren like ved Bryne.

- Det er to biler som har kollidert i et veikryss. Det var én sjåfør i hver bil og den ene sjåføren omkom, sier operasjonsleder ved Rogaland politidistrikt, Charles Bøgild, til Nettavisen.

Den omkomne er en kvinne på 72 år og pårørende er varslet.

- Vi kjenner ikke til årsaksforholdet, men veiforholdene var fine. Det var fine og tørre veier, sier Bøgild.

Føreren i den andre bilen skal ikke være skadd, ifølge operasjonsleder.

Havnet oppe på steingjerde
Fotograf Ronny Hjertås var på ulykkesstedet og har snakket med personer som var vitne til ulykken.

- Kvinnen svingte ut på riksvei 505 og ble truffet i siden av en Range Rover. Bilen havnet oppe på et steingjerde, sier Ronny Hjertås til Nettavisen. Kvinnen skal ikke ha overholdt vikeplikten

- Hun døde trolig momentant. Ambulansepersonell forsøkte jenopplivning da de ankom ulykkesstedet, men livet sto ikke til å redde, sier han.

Tre døde i Alta
Trafikkåret 2009 fikk en tragisk start da tre mennesker omkom i en trafikkulykke i Alta 1. nyttårsdag. Samtidig fikk 2008 en sørgelig avslutning da fire mennesker omkom i trafikkulykker på nyttårsaften.

- Det er helt klart en utrolig uheldig start på det nye året. Dette er noe vi ser på med stor bekymring både når det gjelder fjorårets tall, men også den tragiske inngangen til nyåret, sier politiinspektør Jan Guttormsen, som har ansvar for trafikksikkerhetsarbeid i Politidirektoratet, til Nettavisen.

Ulykkesåret 2008 krevde hele 256 menneskeliv, noe som er en økning på nærmere ti prosent fra 2007, ifølge foreløpige tall fra Trygg Trafikk. Ni av de omkomne var barn under 15 år.

- Det arbeidet politiet gjør med kontroller løser ikke dette problemet alene. Her må man begynne å se på hva som faktisk skjer. Bilistene må se på det ansvaret de har for seg selv og andre trafikanter og vi trenger en bevisstgjøring over konsekvenser. Vi trenger adferdsendringer, sier han.

Politidirektoratet skal blant annet iverksette en holdningskampanje i 2009.

- Det er planlagt en stor satsning på fartskampanjer. Det er Vegdirektoratet som administrerer, men vi samarbeider med dem. Vi er opptatt av å analysere hvor ulykkene skjer og da forsøke å være til stede, sier han.

LES OGSÅ: Tre drept i trafikkulykke
LES OGSÅ: Dramatisk økning i unge trafikkdrepte

To av tre døde (171 personer) i trafikkulykker har omkommet som bilførere eller passasjerer. 32 personer mistet livet som motorsyklister, fem har omkommet på moped og ti på sykkel. Antall omkomne fotgjengere er 30, mot 23 i 2007.

Økning i antall ungdomsulykker
Tallene fra Trygg Trafikk viser at det har vært en økning i antall ungdomsulykker i 2008. 67 ungdommer i alderen mellom 15 og 24 år mistet livet i trafikken i fjor, noe som er en økning på 52 prosent fra 2007.

- Det er en trist utvikling. Mer må gjøres for å forhindre at så mange unge liv går tapt i trafikken. Det viktig å opprettholde og forsterke det holdningsskapende arbeidet som gjøres overfor ungdom, opplyser Trygg Trafikks direktør Kari Sandberg i en pressemelding.