India er det landet i verden som for øyeblikket er verst rammet av pandemien. Over en kvart million mennesker har dødd av covid-19 så langt. Men mørketallene er trolig langt høyere.

25 millioner er bekreftet smittet. Nå har landet et sterkt behov for nødhjelp utenfra. Indias helsevesen har akutt mangel på sengeplasser, oksygen og helsepersonell. I tillegg er det stor manko på smittevernutstyr og medisiner.

India kvier seg normalt mot å ta imot humanitær bistand eller nødhjelp utenfra, men nå har situasjonen blitt såpass kritisk at de har bedt om internasjonal hjelp.

Les også: Video sjokkerer: Kort tid senere dør den kjente 35-åringen av koronaviruset

Norske myndigheter og bedrifter står klare med lommebøkene og blar nå opp flere millioner kroner i hjelp til India.

- Det er svært gledelig å høre om det imponerende engasjementet norske næringsliv viser i møte med den alvorlige smittesituasjonen som er oppstått i India, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF), i en uttalelse til Nettavisen.

Norsk næringsliv gir 7 millioner

Norske myndigheter bidrar med 20 millioner kroner, som blir kanalisert gjennom Verdens helseorganisasjon (WHO) og Røde Kors i India. I tillegg har norske bedrifter forpliktet seg til å bidra med 7,1 millioner kroner i nødhjelp til India. Det ble klart under et møte utviklingsminister Dag-Inge Ulstein hadde med ulike representanter fra norsk næringsliv torsdag formiddag.

Les også: Dobbelt så mange kan ha dødd av korona

Det norske selskapet Wilh. Wilhelmsen har for eksempel bidratt med innkjøp av oksygensylindere, som allerede er sendt avgårde til Røde Kors i India. Jotun, Statkraft, Equinor, Orkla, Kongsberg Gruppen, Yara, Hydro, DNB og Boots Norge er andre norske selskaper som bidrar med pengehjelp til India.

- Engasjementet fra norsk næringsliv er veldig viktig og jeg er så glad for å se hvordan norske bedrifter tar samfunnsansvar. Skal vi løse utfordringene med denne pandemien er vi avhengig av et samarbeid mellom offentlige og private virksomheter, sier Ulstein.

Avdelingsleder i Innovasjon Norge i India, Cristian Valdes Carter, sier at initiativet viser bredde i Norges engasjement i India og synliggjør samtidig at norsk næringsliv i utlandet tar sitt samfunnsansvar på alvor.

- Det er videre et godt eksempel på hvordan Norge evner å komme sammen i samarbeid når det trengs, sier Carter i en uttalelse.

Les også: Desperat mangel på medisinsk oksygen i New Delhi

Kampanjen er koordinert i regi av den norske ambassaden i India og Teams Norway.

Equinor har allerede bidratt med 10 millioner korner til WHO og Flyktninghjelpen sitt COVID-arbeid. I tillegg kommer et bidrag på til sammen 6,3 millioner kroner til vaksinesamarbeidet COVAX.

Til sammen har norsk næringsliv dermed bidratt med 23 millioner kroner i pandemibekjempelse på globalt plan.

Oppblåste og nedbrutte lik i Ganges

I India er det knyttet stor smittefrykt og stigma til koronaviruset. Dette kombinert med høye priser på fyringsved til å kremere likene, fører til at mange familier må ty til den gamle tradisjonen med å senke sine døde slektninger ned i den hellige Ganges-leven eller begrave dem langs den sandrike elvebredden eller i elveleiet.

De siste dagene har hundrevis av oppblåste og nedbrutte lik blitt funnet enten flytende i Ganges-elven eller nedgravd i grunne graver i sanden langs elvebredden, melder BBC. Det rapporters også om villhunder og fugler som hakker løs på likene.

De offisielle tallene for korona-dødsfall i India ligger på omtrent 288.000 døde, men eksperter frykter at det reelle tallet kan være så mye som fem ganger så høyt, skriver The Guardian.

Les også: Norges ambassade i India: - En fjerdedel av de ansatte er syke eller har vært smittet

På onsdag var det registret 4529 nye korona-dødstall i India. Men det finnes ingen offisielle tall på hvor mange lik som flyter rundt i Ganges eller som ligger nedgravd i elveleiet.

Likene som skylles opp på elvebredden til den hellige Ganges-elven, er selve symbolet på alle covid-dødsfallene som ikke er tatt med i den offisielle tellingen.

Den hellige elven renner gjennom de fattige og landlige delstatene Uttar Pradesh og Bihar.

Det er ingen som vet med sikkerhet, men antakelsen er at de aller fleste av dem døde av covid-19.

Hjemsøkt av dødsstanken

Oppdagelsen av de mange likene som enten flyter rundt i Ganges-elven eller ligger nedgravd langs elvebredden, har ført til økt smittefrykt blant indere som bor langs den hellige elven. Frykten er at de kan bli smittet av de nedbrutte likene.

En fattig landsbybeboer, Vijay Kumar Misra, forteller til India Today at «stanken fra likene fortsetter å hjemsøke nærliggende landsbyer og utløser folkehelsemessige bekymringer i India».

Omfanget ble først avdekket i forrige uke da 71 lik ble skylt opp på elvebredden i landsbyen Chausa. Senere ble ytterligere et titall nedbrutte og oppblåste lik funnet strødd utover elvebredden ved landsbyen Gahmar. Villhunder og kråker forsynte seg grådig av likene, ifølge BBC.

I byen Prayagraj, som ligger i delstaten Uttar Pradesh, ble over hundre lik funnet nedgravd langs elvebredden til Ganges.

India Today har snakket med vinter som forteller at de har sett tusenvis av lik som blir begravd i elveleiet i Prayagraj.

Stigma og smittefrykt

The Guardian har snakket med Narsingh Kumar, som bor i en av landsbyene langs Ganges-elven. To av brødrene hans døde nylig med covid-19-symptomer med bare noen få dagers mellomrom.

Kumar forteller at stigma og smittefrykt er et omfattende problem for dem som skal kremere sine kjære som har dødd av covid-19, noe han selv fikk oppleve da han prøvde å kremere sin døde bror.

- Da vi forsøkte å kjøpe brensel til kremeringen, ble vi jaget vekk. Ingen i landsbyen ville hjelpe oss med kremeringen fordi de mistenkte covid. Vi kunne ikke få tak i noe som helst ved, og visste ikke hva annet vi kunne gjøre. Så vi hadde ikke noe annet valg enn å senke liket ned i elven, sier Kumar til The Guardian.

Les også: Titalls lik skylt opp på elvebredd i India

- Lik i Ganges er et sjeldent syn

Hinduistisk tradisjon tilsier at den døde skal kremeres samme dag fordi liket anses som uren. Men enkelte lokalsamfunn i India praktiserer det som omtales som «Jal Pravah». Praksisen innebærer at likene skal flyte på elven. Praksisen gjelder for likene til barn, ugifte jenter eller personer som døde av smittsomme sykdommer eller slangebitt.

Dette blir også praktisert av mange fattige som ikke har råd til kremasjon. Likene blir innsvøpt i hvite bomullstekstiler og deretter senket ned i elven. Mange velger å festet likene til tunge steiner, slik at likene ikke flyter opp til overflaten. Men like mange dropper loddene, noe som fører til at likene flyter rundt i elven.

Under normale omstendigheter er det svært sjeldent at en kan se lik flyte rundt i Ganges-elven eller bli skylt inn på elvebredden, ifølge BBC.

I forrige uke bannlyste lokalmyndigheter praksisen med å senke lik ned i Ganges-elven. Fattige familier som ikke hadde råd til kremasjon, skulle dermed få pengestøtte til brensel. Enkelte steder har politiet jobbet på spreng med å hente opp lik fra Ganges-elven. Likene blir deretter begravd eller kremert.