Gå til sidens hovedinnhold

Dødstallene stiger etter bygningskollaps i Miami

Antallet døde etter bygningskollapsen i Miami har steget fra fem til ni, opplyser fylkesordfører for Miami.

Miamis fylkesordfører Dade Danielle Levine Cava ga de oppdaterte tallene under en pressekonferanse fredag ettermiddag norsk tid.

Fem personer var allerede bekreftet omkommet og minst 156 var savnet etter at store deler av en bygning kollapset natt til fredag lokal tid, før pressekonferansen.

Nå er det nye tallet justert til ni omkommende.

En utfordrende situasjon

Det var natt til torsdag lokal tid at deler av en boligblokk i Surfside i Miami kollapset plutselig. Nå pågår det en massiv lete- og redningsaksjon i ruinene.

Seks til åtte team er til enhver tid med å rydde i ruinene, og lete etter savnede. Samtidig er det hundrevis av personell som står på standby, ifølge ordføreren.

– Vi jobber døgnet rundt. Vi mangler ikke folk, vi har de beste, sier hun.

Hun legger til at det er viktig å være ekstremt varsomme i ryddingen for å forhindre å skade de sårede i kollapsen, eller redningsmannskapet.

Selve redningsarbeidet ble gjort vanskelig grunnet brann i ruinene. Den siste brannen skal imidlertid ha blitt slukket lørdag formiddag, lokal tid.

Les også: Fikk urovekkende meldinger få timer før kollapsen

Utarbeidet plan

The New York Times melder at Frank Morabito, en ingeniør, skal ha advart om store strukturelle skader på en betongplate under bassengdekket, og flere sprekker og oppsmuldring av bjelkene og veggene i parkeringsgarasjen.

Avisen skriver at ingeniørens rapport skal ha bidratt i arbeidet med å utarbeide en plan for reparasjoner i millionklassen, og at dette prosjektet nå snart skulle starte - mer en to og et halvt år etter at ledelsen for komplekset ble varslet om skadene.

– Selv om noen av disse skadene er små, må mesteparten av forringelsen av betongen bli reparert relativt raskt, skrev Morabito i sin rapport.

Les også: Familien til Paraguays førstedame savnet etter bygningskollapsen i Miami

Sunket to millimeter årlig

Ifølge avisen USA Today, viser en studie fra 2020 at bygningen har sunket i en alarmerende hastighet på 90-tallet.

Da forskeren bak studien så nyheten om kollapsen, husket han den godt.

- Jeg så på den i dag tidlig og sa «herregud, vi oppdaget det», sier professor Shimon Wdowinski til avisen.

Forskeren understreker at hans studie ikke kan slå fast hva som har ført til kollapsen. Bygningen sank rundt to millimeter årlig på 90-tallet, men dette kan både ha akselerert eller sakket ned med tiden.

Til CNN sier Wdowinski at det trengs mer informasjon før man kan trekke noen konklusjoner. På spørsmål om synkingen kan ha hatt en medvirkende faktor til kollapsen, kommer an på hvordan synkingen har pågått.

- Om alt synker på samme nivå, så har det ikke det. Men om en del av bygget beveger seg annerledes enn den andre, så kan det føre til noe sprekker, forklarer han.

Les også: Nytt bekreftet dødsfall etter kollapsen i Miami