Den siste uken har et utbrudd av kolera forårsaket minst 196 dødsfall, melder helsemyndighetene i Haiti, ifølge BBC

Over 2600 mennesker er blitt innlagt på sykehus med alvorlig diaré, akutt feber, oppkast og dehydrering.

Ifølge Verdens helseorganisasjon skal kolerautbruddet være det første på 100 år som rammer Haiti.

Har fryktet utbrudd lenge
Området som er hardest rammet av kolerautbruddet, skal være rundt byen Saint-Marc i landsdelen Artibonite, circa 10 mil nord for hovedstaden Port-au-Prince.

Denne delen av landet var ikke det verst rammede i jordskjelvet for 10 måneder siden, men tusenvis av hjemløse har sammen med slektninger, flyttet inn i leirer i området.

Hjelpeorganisasjoner har allerede i flere måneder fryktet et slikt utbrudd. Sykdommen kan spre seg raskt på grunn av de uhygieniske forholdene folk lever i i de provisoriske leirene der hjemløse bor, og der de ha liten tilgang til rent vann.

Nå melder Unicef i en pressemelding at de intensiverer nødhjelpen i et forsøk å stanse utbruddene.

Les også: Alvorlig kolerautbrudd i Haiti

Sykehusene overfylte
- De lokale sykehusene er overfylte, og mange er blitt sendt videre til klinikker i andre områder, sier Haitis helsedirektør Gabriel Thimote, til BBC.

Tidligere i uken måtte hundrevis av mennesker med intravenøsbehandling ligge ute på parkeringsplassen på St. Nicholas sykehus i Saint-Marc. Men da det begynte å regne, ble de stuet inn på sykehuset.

Det er ennå usikkert hvor smitten kommer fra. Noen pasienter skal ha sagt at de ble syke etter å ha drukket vann fra en offentlig kanal, mens andre har sagt at de ble syke etter de hadde drukket renset vann. En offentlig tjenestemann uttaler at han tror smitten kommer fra Artibonite-elva.

- Kan drepe i løpet av timer
Verdens helseorganisasjon (WHO) sier på sin nettside at kolera er en «ekstrem aggressiv sykdom, som rammer både barn og voksne, og kan drepe i løpet av timer».

Kolera smittes via vann, men også mat som har vært i kontakt med skittent vann som er infisert av kolerabakterien.

Det er nå 10 måneder siden jordskjelvet på Haiti, der over 230.000 av landets innbyggere omkom.