Tirsdag forrige uke ble den iranske 22-åringen Mahsa Amini arrestert av det iranske «moralpolitiet». Hun døde senere i politiets varetekt. Amini skal ha vært «upassende kledd» i forhold til den strenge islamistiske kleskoden i Iran.

LES OGSÅ: Aminis norske slektninger i sorg

I etterkant har statsledere, inkludert norske, en etter en fordømt hendelsen. Nå har også den iranske befolkningen sett seg lei undertrykkingen.

Les også

Den merkverdige forskjellen mellom George Floyd og Mahsa Amini

Se video av de voldsomme demonstrasjonene under:

Dødstallene stiger

Torsdag ettermiddag stiger dødstallene ettersom rapportene tikker inn fra Iran. BBC Persia meldte torsdag formiddag om 9 døde, mens AFP senere på ettermiddagen meldte at 17 mennesker var drept i de voldelige sammenstøtene mellom politi og demonstranter siden dødsfallet til Amini.

Senere torsdag melder den Oslo-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Iran Human Rights om 31 drepte personer i demonstrasjonene, skriver NTB.

Protester foregår nå i 80 byer over hele Iran og Teherans guvernør, Mohsen Mansouri, går hardt ut og advarer demonstrantene.

– Alle som ønsker å svekke politistyrken vil møte hard behandling, sier Mansouri som selv beskriver politiet som «en av de viktigste sikkerhetspilarene i systemet».

– Alt er løgn

Faren til den 22-år gamle kvinnen som døde i politiets varetekt, Amjad Amini, beskriver myndighetenes uttalelser i saken som løgn. Han hevder også at han ikke får lov til å se datterens kropp.

– De lyver. Alt de sier er løgn. Uansett hvor mye jeg tryglet, ville de ikke la meg se datteren min, sier faren til BBC Persia.

Myndighetene har hele veien hevdet at 22-åringen døde av naturlig hjertestans.

Tre døde politimenn

Ifølge iranske aviser er tre politimenn drept i demonstrasjonene.

To av dem døde etter å ha blitt knivstukket i Mashhad og Tabriz nordvest i landet, mens den tredje politimannen ble drept i den sørlige byen Shiraz, skriver mediene.

Stenger internettet

På sosiale medier florerer det også meldinger om at internett er nede i Iran. Dette ville ikke vært først gang myndighetene bruker dette som virkemiddel. Under de store protestene i 2019 gjorde de akkurat det samme.

BBC Persia skriver at Instagram, WhatsApp og Facebook har vært, eller er, nede i landet.

Stortingspresident Masud Gharahkhani, som selv er født i Iran og kom til Norge som flyktning for femåring, skriver på Twitter at han ikke er overrasket.

– Hva gjør et diktatur når det føler seg truet? De filtrerer internett og slår hardt ned på demonstrasjoner. Tidligere var Instagram tillatt i Iran, nå er det sensurert, skriver han på engelsk på Twitter.

Før han følger opp et halvt døgn etter første meldingen:

– Og der var internett nede i Iran, konstaterer han.

Journalisten Mina Ghabel Lunde, også hun med bakgrunn fra Iran, melder i en tråd på Twitter om store opptøyer i landet. Hun har vært i kontakt med nær familie som befinner seg i Teheran.

– Familie og venner i Iran melder om en eskalering uten sidestykke i presteregimets 43 år lange diktatur. Dette opprøret handler ikke om reform, endring eller noen enkeltsak. Drapet på Mahsa Amini var dåpen. Folket vil avsette hele styret, skriver hun på Twitter.