Gå til sidens hovedinnhold

Dødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo

Seks siktede møter denne uka i retten for å ha hatt eller distribuert gjerningspersonens video fra moskémassakren på New Zealand. De har fått dødstrusler.

Det melder lokale medier på New Zealand tirsdag. Bildemateriale av massakren, der 50 personer ble drept, ble sendt direkte på sosiale medier og raskt spredt på internett i timene etter angrepet 15. mars i år.

Myndighetene på New Zealand var raskt ute med å advare mot å spre materialet, og erklærte det forbudt både å ha materialet i sitt eget eie, å kopiere det og å videredistribuere det til andre. Likevel fortsatte videoen å spre seg, og mandag startet høringer i saken mot seks personer siktet for å ha hatt eller distribuert gjerningspersonens video.

En av de tiltalte, en 18-åring, er i tillegg siktet for å ha hatt en bildemontasje av en av moskeene med påskriften «target acquired» – mål oppnådd.

Aktor Pip Currie sa at noen av de siktede allerede er blitt truet på livet, ifølge nettsiden Christchurch Court News.

Dommer Stephen O'Driscoll løslot tre av de seks mot kausjon mandag. Navnene på fem av de seks er anonymisert. Saken mot alle seks går bak lukkede dører.

– Det vil være klokt å la rettferdigheten gå sin gang uten innblanding utenfra, verken fra noen som støtter dem som står for retten eller noen som ønsker å hevne seg på dem før de får møtt for retten, sa O'Driscoll.

Les også

Kripos: Har fått inn tips om at nordmenn har delt drapsvideo fra New Zealand

Kommentarer til denne saken