RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dollar gjennom alle rekordbunner(Ny)

Sist oppdatert:
Dollaren fortsetter å rase mot euro og kroner. Den har ikke vært lavere noensinne mot euro og logger laveste nivåer mot japanske yen på fire år. Les hvorfor her
Dollaren har falt til sitt laveste nivå mot euro noen gang, og handles etter lunsj torsdag til 1,3228 dollar mot euro, mens mot japanske yen er kursen 102,50 yen pr. dollar.

Mot norske kroner har dollaren vært under 6,14 kroner ved lunsjtider etter fall på nye 5 øre i løpet av formiddagen. Falelr dollaren udner 6,1155 som var bunnen i 1995, må man tilbake til 1992 for å finne svakere nivåer for dollaren mot kroner.

Grunnen til det videre dollarfallet skal være spekulasjoner om at europeiske og asiatiske sentralbanker vil sitte stille og se på at dollaren svekkes videre mot deres valutaer.

Det eneste som har vært risikofylt den siste tiden hva dollaren angår har vært om for eksempel den europeiske sentralbanken vil intervenere i markedet.

Men det har ikke kommet en eneste kommentar til dollarfallet fra den europeiske sentralbanken siden 19. november. Siden dess har dollaren falt 1,7 prosent mot euro og 1,3 prosent mot japanske yen.

- Den europeiske sentralbanken vil ikke intervenere uten USA, og USA vil ikke delta, sier Harvinder Kalirai, analytiker i State Street Corp. til Bloomberg.

Han mener at det er mulighet for at Japan vil søke å svekke sin egen valuta mot dollaren, men at dersom dette skjer vil det være en kortsiktig affære, og dollaren vil fremdeles svekkes.

Nedjusteringer
Storbanken JPMorgan Chase & Co. nedjusterte onsdag sitt estimat på dollaren, og meldte at de forventet at dollaren skulle falle til 1,35 mot euroen innen utgangen av året, og til 1,38 innen utgangen av juni 2005. Tidligere hadde de ventet en dollar på henholdsvis 1,30 og 1,28 dollar mot euro.
DnB NOR Markets skriver i sin morgenrapport at det forventes rolig handel i valutamarkedet, såvel som i aksjemarkedet, som følge av Thanksgivning Day i USA.

De skriver også at den tyske IFO indeksen, som måler industrisentimentet i EUs økonomiske motor, vil kunne svekke euroen noe.

Venter vider kronestyrke
- I norsk regning styrket kronen seg litt mot euro på morgenkvisten i går, men holdt seg stabil gjennom dagen. En viss oppmerksomhet rundt mulig oljeprisoppgang virket trolig inn på kronen på morningen. I løpet av natten har kronen svekket seg noe igjen, og handles nå rundt 8,1540 EURNOK, skriver DnB NOR Markets i sin morgenrapport, og de forventer en ytterligere styrkelse av kronen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere