RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dollar-rekord for Oslo Børs

Sist oppdatert:
Selv om oppgangen har vært ekstrem på Oslo Børs det siste året, er det fortsatt et stykke igjen til rekordnivået. Men hvis man regner i dollar, har Oslo Børs aldri vært høyere enn nå
I oktober i fjor skrev vi at Oslo Børs nærmet seg rekord, målt i dollar ( Oslo Børs nær rekordnotering! ).

Men etterpå har børsen steget videre, og nå har Oslo Børs hovedindeks aldri vært høyere, hvis man ser på indeksen med dollar-briller.

Grunnen er at dollaren har svekket seg betydelig siden Oslo Børs hovedindeks nådde sin forrige topp på 225,04 poeng 14. september 2000. Den gang kostet en dollar 9,30 kroner. Nå koster den 6,90.

Målt i dollar ligger Oslo Børs nå 8-9 prosent høyere enn den gjorde den gangen, basert på dagens nivå på 183 poeng.

Og dette grepet er ikke så kunstig som man først kan tenke. For det første er det mange investorer som måler avkastningen sin i dollar. Dessuten er Oslo Børs trolig den mest dollar-eksponerte børsen i Europa.

Svært mange norske selskaper har dollar som sin primære driftsvaluta, for eksempel innen olje, shipping og råvarer.

Flere rederier rapporterer sine regnskaper i dollar, og til og med teknologiselskapet Tandberg har varslet at man vil gå over til dollarregnskap.

Hvis man for eksempel sier at Oslo Børs er 50/50 dollar- og kronebørs, og bruker denne vekten, når man ser på utviklingen i Oslo Børs hovedindeks, finner man ut at det er 5-6 prosent igjen til toppnoteringen fra august 2000, et nivå som alle i ettertid betrakter som toppen av en håpløs boble.

Tallene er beregnet ut fra databasen til nyhetsbyrået Bloomberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere