RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dollaren i fritt fall

Sist oppdatert:
Kronen er på vei til nye høyder mot dollar.
Av Even Landre

Kronen fortsetter å styrke seg mot en amerikansk dollar, som ikke har vært svakere siden 1992.

I 1992 var bunnen om lag 5,50. I morgentimene har dollaren mot norske kroner blitt handlet for 5,7351.

- I fritt fall
I en morgenrapport spør DnB NOR Markets om vi er på vei mot en ny bunn.

- Vi må tilbake til 1992 for å finne lavere kurser, og da var bunnen rundt 5,50. Vi vil derfor ikke utelukke en videre nedgang i det kortsiktige bildet. Som i går kan vi ikke forklare dette ved nyhetsbildet: Oljeprisen er høy og stabil og norske makronyheter fraværende. Ut fra et teknisk ståsted er det imidlertid klart at kursen nå nærmest er i fritt fall, ifølge DnB NOR Markets.

- Det tekniske bildet i USDNOK indikerer nå mer eller mindre en fullstendig åpen nedside, noe som også trekker EURNOK ned. Den stabilt høye oljeprisen gi også kronen rimelig bra støtte, skriver Sparebanken Møre i en rapport fredag.

Kronen styrker seg videre. Det kan bety at Norge Bank må holde igjen den varslede renteoppgangen.

- Bremser Norges Bank
DnB NOR Markets mener at dersom kronestyrkingen fortsetter, vil det isolert sett redusere behovet for rentehevinger fra Norges Bank.

- Men våre prognoser, som vil blir revideret i august, tilsier ikke at vi skal ha en vedvarende styrking av kronen. Om dette likevel skulle skje, vil den innstrammende og prisdempende effekten på økonomien innebære at Norges Bank får noe mindre hast med å sette renten opp, mener DnB NOR Markets.

- Kan svekkes videre i dag
I dag kommer detaljhandelstall fra USA, og dette kan føre til ny dollarsvekkelse.

- Ved siden av ny utvikling med hensyn til subprime-lån er markedets fokus i dag på detaljhandelstallene. Markedsaktører sier at svake tall herfra vil kunne ødelegge sentimentet for dollar på ny. Markedsaktører fortsetter å føle en vag uro om subprime-markedet. Gitt dollarens svakhet mot europeiske valutaer er det mer sannsynlig at markedet vil reagere på negative nyheter for dollar, sier en senior-trader i et japansk meglerfirma til Reuters.

- I ettermiddag slippes også Michigans indeks for forbrukertillit for juli. Denne ventes litt opp fra juni. Skuffer både detaljomsetningen og kanskje også tillitsindeksen, kan det gi videre dollarfall og rentenedgang, skriver DNB NOR Markets.

Her er de viktigste valutastørrelsene fredag morgen:

EURNOK: 7,8985
USDNOK: 5,7351
GBPNOK: 11,6499
EURUSD: 1,3775
USDGBP: 0,4927

Carry trade
Japanske yen svekker seg i valutamarkedet, og er i ferd med å gå inn i andre uken på rad med negativ utvikling. Samtidig steg Nikkei 225 indeksen til det høyeste nivået siden mai, melder Bloomberg News.

Det er den såkalte carry traden som gjør at den japanske valutaen er så svak. Med nesten ingen rente er det flere som tar opp lån i japanske yen og plasserer kapitalen i instrumenter som gir bedre avkastning, som for eksempel aksjer.

Men et annet yndet investeringsobjekt for de som låner i yen er australske dollar, der renten er på 6,25 prosent. I Japan er renten på 0,5 prosent.

Yenen falt til rekordlave 168,95 per euro før den styrket seg noe i morgentimene. Mot dollaren handles yenen til 122,43 per dollar. Dette kom samtidig som Nikkei-indeksen steg til det høyeste nivået siden 31. mai, med en oppgang på 1,5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere