Gå til sidens hovedinnhold

Dollaren i fritt fall

Negative USA-nyheter sender dollaren til historisk bunnivå.

Tirsdagens svake signaler fra økonomien i USA har sendt dollaren ut i mørket. Nå venter markedet nye rentekutt fra den amerikanske sentralbanken.

NA24 - din næringslivsavis

Faller som et blylodd
I natt nådde den amerikanske dollaren historisk bunnivå mot euro etter at kursen ble notert til 1,5050. Dette nivået er det høyeste for euroen siden den ble innført i 1999.

Samtidig har ikke kronen vært så sterk mot dollaren siden 1981.

Signaliserer rentekutt
- Den forløsende faktoren for dollarsvekkelsen kan ha vært Fed’s viseformann Kohn som i går signaliserte nye rentekutt som følge av at den økonomiske veksten er en større bekymring enn inflasjonen, skriver analytiker Nils Knudsen i Nordea Markets i en morgenrapport.

Samtidig er dollarfallet mot euroen påvirket av svake tall fra amerikansk forbrukertillit og en uventet sterk Ifo-indeks i Tyskland tirsdag.

I går kom nye tall som viste at forbrukertilliten i USA har falt markant tilbake. I februar endte indeksen som følger forbrukernes tillit på 75, en nedgang fra 87,3 i januar og godt under forventningene.

Signaler fra Bernanke
Dollaren har det siste døgnet svekket seg mot 15 av de 16 viktigste valutaene, og svekkelsen er ventet å fortsette før sentralbanksjef Ben Bernanke i dag stiller til den halvårlige høringen i Representantenes hus.

- Denne halvårlige talen har som regel blitt omfattet med stor interesse, og nå avventer markedet nye signaler om rentekutt. Vi venter at renten settes ned med nye 50 basispunkter på møtet 18. mars – noe som også prises inn med svært høy sannsynlighet i rentemarkedet, skriver seniorøkonom Knut Magnussen i DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

Knallsterk krone
Samtidig har den norske kronen vist styrke i løpet av det siste døgnet.

- Kronen har i stor grad fått hjelp av den fallende amerikanske dollaren samt den rekordsterke oljeprisen. EUR/NOK har hittil handlet på 7,8450 på det laveste og vi åpner tett på dette nivået her på morgenen. Mot dollar er kronen på det sterkeste siden januar 1981, skriver Nordea Markets.

Her er noen valutakrysninger onsdag morgen:

USD/NOK: 5,2154
EUR/NOK: 7,8501
GBP/NOK: 10,4070
EUR/USD: 1,5047
SEK/NOK: 84,3600

Følg valutakurser

- Tid for juling
Dollaren vil falle videre til nye rekordlave nivåer mot de viktigste valuatene de neste ukene, spår Bank of Americas valutastrateg Robert Sinche i en analyse publisert i dag, ifølge Bloomberg News.

- Det er tid for juling for dollaren, sier Yuji Saito, valutasjef i Societe Generales Tokyo-avdeling til Bloomberg News. Han venter at dollaren vil falle til 1,51 mot euroen i løpet av onsdagen.

- Vi er i ferd med å komme inn I et nytt nivå av dollarsvekkelse. Federal Reserve sender et ganske klart signal om at de har behov for å få opp veksten i økonomien, sier strateg Tony Morriss i Australia & New Zealand Banking Group til Bloomberg.

Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera