Gå til sidens hovedinnhold

Dom mot Bulgaria etter at 15 barn døde

Strasbourg (NTB-Ritzau): Den bulgarske stat er idømt ansvaret for at 15 barn og ungdommer døde av kulde, sult og mangel på medisin på et offentlig barnehjem vinteren 1996- 97.

Det slår Den europeiske menneskerettighetsdomstolen fast i en foreløpig dom tirsdag.

Domstolen mener at Bulgaria har brutt menneskerettighetskonvensjonens paragraf om menneskets grunnleggende rett til liv.

Bulgaria var vinteren 1996- 97 rammet av ekstrem kulde og økonomisk krise med en inflasjon på over 1.000 prosent. Om lag 80 fysisk og mentalt funksjonshemmede barn bodde på det aktuelle barnehjemmet i nærheten av landsbyen Dzhurkovo sør i Bulgaria.

Den høye inflasjonen gjorde at barnehjemmets budsjett var altfor lavt til at barna fikk det de trengte. Barnehjemmet hadde bare elleve ansatte, og det var kun seks kroner å bruke per barn om dagen. Det gjorde at hjemmet var helt avhengig av at naboer kom med mat.

Både barnehjemmet og den lokale borgermesteren skrev til regjeringen for å klage over situasjonen, men uten at noe skjedde. Den 15. desember døde det første barnet. Først etter det sjuende dødsfallet i februar bevilget regjering ekstra penger. Innen pengene nådde fram, var 15 barn og ungdommer døde. (©NTB)

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping