RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dommen er hard kritikk av hjelpeapparatet

Foto: Schjetne, Steinar (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Det er ikke bare de tiltalte som får gjennomgå av retten.

Fredag ble fem personer dømt til fengselsstraffer for de brutale overgrepene i Alvdal.

Les egen sak: Knallhard dom i Alvdal-saken

Dommen i Nord-Østerdal tingrett er også en sterk kritikk av hjelpeapparatet i Alvdal kommune:

«Retten stiller seg uforstående til at hjelpeapparat i Alvdal kommune ikke avdekket de forhold både (barna til begge parene red.anm.) levde under. Men unnfallenhet fra det offentlige kan selvfølgelig ikke være noen formildende omstendighet ...» står det i dommen.

Var informert
I retten fortalte en datter av til den hovedtiltalte kvinnen at hun allerede tidlig på 2000-tallet sendte en bekymringsmelding til barnevernet i Alvdal. Hun hadde blitt boende på hjemstedet da hennes mor og stefar hadde flyttet til Alvdal med hennes to yngre halvsøsken.

«Bekymringsmeldingen er bekreftet mottatt av barnevernet, men den saksbehandleren som vurderte saken for barnevernet, opplyste i dokumenter i saken, at han ikke fikk lov av barnevernet på GG (hjemstedet til datteren red. anm.) å ta kontakt med SS (datteren) fordi hun bare var 15 år.»

Denne jenta hadde blitt utsatt for vold og overgrep av den 46 år gamle moren og en tidligere stefar.

Barnevernet har tidligere sagt offentlig at de gjorde det de kunne i den saken.

Les: - Barnevernet gjorde det de skulle

– Ikke det lureste jeg har gjort
Allerede fra kvinnen flyttet til Alvdal i 1999 med barnas pappa, hadde hjelpeapparatet i kommunen kontakt med familien. Barna hadde spesielle behov. I denne tiden fikk den 46 år gamle kvinnen et godt forhold til Karin Westum.

– Det var ikke det lureste jeg har gjort. Jobben min som barnevernsleder ble mye vanskeligere, og det var ubehagelig å fremsette krav og kritikk overfor henne, sa Westum til TV 2 Nyhetene etter sin forklaring.

Retten konkluderer med at barna til kvinnen ble utsatt for omsorgssvikt allerede før den 64 år gamle hovedtiltalte kom inn i bildet. Han og den 46 år gamle moren innledet et forhold i 2003. Etter dette startet de seksuelle overgrepene av de fire barna. Westum visste om mannens bakgrunn, og advarte kvinnen, men hun lyttet ikke.

Da 64 åringen flyttet inn ble det blant annet laget en stor seng av to dobbeltsenger. Retten mener at dette ble gjort slik at den skulle få plass til de voksne og barna samtidig.

Mistet barna
Også det andre ekteparet hadde tidligere vært i barnevernets søkelys. Den 46 år gamle mannen har to barn fra et tidligere forhold som barnevernet har tatt over omsorgen for.

Også de to andre barna, som ble offer for seksuelle overgrep, ble overtatt av barnevernet i 2005.

De to fikk ikke mat hjemme og måtte tigge mat hos kjente på den lokale bensinstasjonen. De to fortalte i retten at de også reiste hjem til det hovedtiltalte ekteparet som alltid ga dem mat og godterier.

«Ved en generell grov omsorgssvikt som har ført til at barna har måttet tigge mat på bensinstasjoner og lignende, har de gjort sønnen til et lett offer for det pedofile paret» står det i dommen.

Varslet ikke om film
Etter at 64-åringen flyttet fra Alvdal til Spania i 2007, og samtidig avsluttet forholdet med den 46 år gamle kvinnen, fant hun en film der 64-åringen forgrep seg på den ene datteren.

«AA (den 46 år gamle kvinnen red.anm.) hadde på dette tidspunkt et venninneforhold til tidligere barnevernlederen i Alvdal kommune, Karin Westum. Hun fortalte Westum om filmen. Westum anbefalte Sandem å melde fra til politiet. Ifølge vitneforklaringen fra Westum, spurte hun gjentatte ganger AA om hun hadde anmeldt (64-åringen) til politiet,

slik hun hadde sagt hun skulle gjøre. AA anmeldte aldri forholdet.

Det gjorde heller ikke AAs tidligere samboer, som var faren til barnet som hadde blitt misbrukt på filmen. Først høsten 2008, etter at barnevernet mottok et anonymt tips fra den hovedtiltalte 64-åringen ble saken rullet opp. Han sendte tipset etter at AA hadde blitt sammen med en ny mann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere