Gå til sidens hovedinnhold

Dommer: - French kan få amnesti

En kommisjon i det kongolesiske parlamentet kan gi dødsdømte Joshua French amnesti mens rettssaken mot ham fortsatt pågår.

Kinshasa (NTB): Det bekrefter sjefsdommer og president for militærtribunalet, kaptein Serge Kabondo, overfor VG.

French som er tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet i Kinshasa 18. august i fjor, fikk fredag beskjed om at rettssaken er utsatt til 21. januar på grunn av hans dårlige helsetilstand.

Dersom French får amnesti betyr det at han ikke skal straffeforfølges.

Ifølge Kabondo er det en egen kommisjon i det kongolesiske parlamentet som behandler amnestisaker.

- De som behandler amnestisaker, bryr seg ikke om rettssaken. Et slikt amnesti kan derfor bli gitt uavhengig av rettssaken som fortsatt pågår, sier Kabondo.

Ifølge VG har kommisjonen de siste årene gitt amnesti blant annet til opprørsgrupper som har operert øst i landet, men også til enkeltpersoner.

Kabondo understreker at han ikke er kjent med om det pågår et arbeid i parlamentet for å gi nordmannen amnesti.

Han avkrefter imidlertid at president Joseph Kabila kan benåde nordmannen, ettersom den tidligere dommen mot French ikke oppfyller kravene for benådning.

Utenriksdepartementets spesialutsending Kai Eide blir værende i Kongo for å delta på flere møter de neste dagene. Ministerråd Jon Otto Brødholt som bistår Eide i saken, ønsker ikke å kommentere muligheten for å få et amnesti for French eller om norske myndigheter jobber for et slikt resultat. (©NTB)

Kommentarer til denne saken