Dommer i retten for seksuelt misbruk av barn

HOLMLIA: Saken mot tingrettsdommeren startet da en jente anmeldte ham for å ha befølt henne på toget til Holmlia utenfor Oslo, og på veien fra stasjonen og hjem.

HOLMLIA: Saken mot tingrettsdommeren startet da en jente anmeldte ham for å ha befølt henne på toget til Holmlia utenfor Oslo, og på veien fra stasjonen og hjem. Foto: (Google)

Dommeren hadde selv avgitt svært gunstige dommer i overgrepssaker.

13.09.14 19:57

- Min klient nekter straffskyld. Han ser fram til å komme i retten og forklare seg, sier forsvarer Knut-Ole Bakke Hansen Advokatfirmaet Staff til Nettavisen.

Mandag starter Oslo tingrett straffesaken mot den tidligere tingrettsdommeren, som selv har avgitt milde dommer mot personer tiltalt for overgrep mot barn.

Skal ha befølt 11 åring
Saken har tidligere vært utsatt på grunn av sykdom, men nå ser den 70 år gamle mannen frem til å forklare seg.

Mannen er tiltalt for å ha befølt unge jenter, og for å ha skrevet seksuelle meldinger til unge jenter på nett. Han sluttet i jobben som tingrettsdommer da han ble siktet i saken.

Saken startet i februar 2011 da han ble anmeldt for seksuelle handlinger mot en 11 år gammel jente. Mannen og jenta satt ved siden av hverandre på toget mellom Oslo og Holmelia i Oslo. Der skal mannen ha befølt henne på innsiden av låret og i skrittet utenpå klærne.

Nytt tilfelle som siktet
De to gikk av på Holmlia og slo følge et stykke. Da han skulle ta farvel med den unge jenta, skal han i følge henne ha tatt på henne mellom bena på innsiden av klærne.

Mannen er også tiltalt for et tilfelle som skal ha funnet sted lenge etter at han ble siktet for det første forholdet.

I juni 2013 skal han ha strøket en 12 år gammel jente på ryggen, magen, hoften, og ned mot låret, utenpå klærne. Dette skal ha skjedd på Tusenfryd utenfor Oslo.

Skrev han hadde hatt sex med åtteåring
Mannen er også tiltalt for «å ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd overfor barn under 16 år».

Politiet har funnet internett-kommunikasjon mellom mannen og profilene til fire unge jenter. Han skal ha mottatt bikinibilder av jente ned mot 11 år og sagt ja på spørsmål om han ville ha sex med henne.

Han skal ha oppfordret en ung jente til å masturbere seg selv mens han fortalte om sin erfaring med sex mellom eldre menn og unge kvinner. Han fortalte også at han hadde hatt seksuell omgang med en åtte år gammel jente.

Tingrettsdommeren har selv vært dommer i flere overgrepssaker mot barn. Han var blant annet hoveddommer i en sak der det falt en kontroversiell dom. Retten mente at den overgrepstiltalte ikke hadde gått langt nok for at han kunne bli straffet for forsøk på overgrep mot barn.

Mannen hadde forsøkt å få med seg fire barn hjem, men hadde ikke klart det. Retten var ikke i tvil om at mannen ønsket å forgripe seg på barna, men mente at han ikke kunne straffes for forsøket. Mannen ble imidlertid dømt for å ha krenket deres fred.

«Angrer og lider»
I en annen straffesak konkluderte dommerne med at den domfelte burde ha flere måneder fengsel for å ha samlet på store mengder barneporno. Men på grunn av lang saksbehandlingstid hos politi og påtalemyndighet, slapp mannen fengsel.

- Retten har under tiltales forklaring sett en mann som åpenbart angrer og lider under den selvpåførte lidelse som denne tragiske saken representerer, skrev den nå tiltalte mannen i dommen. Han trakk da også fram den store belastningen saken hadde hatt for mannen blant annet gjennom mediadekningen.

Vil ikke gå i detalj
Forsvarer Bakke Hansen ønsker ikke å kommentere hvordan mannen vurderer skyldspørsmålene i handlingene han selv har gjort.

- Han erkjenner ikke straffskyld, men jeg ønsker ikke å gå ned i detaljene i hans forklaring, sier han.

Straffesaken begynner i Oslo tingrett mandag og vil vare i over én uke.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.