*Nettavisen* Nyheter.

Dommer spilte kabal i retten

Ernst Henning Eielsen Foto: (TV 2/NRK)

Nå blir NRK kritisert for å ha filmet den kabalspillende dommeren.

04.06.12 16:01

Under vitneførselen til professor Mattias Gardell la meddommer Ernst Henning Eielsen kabal på nettsiden Goodsol.com , skriver VG Nett.

Eielsen skal ha hatt nettsiden oppe cirka 10 minutter før retten ble hevet til lunsj mandag. På dette tidspunktet ble Gardell spurt ut av medforsvarer Tord Jordet.

Dommeren ønsker ikke å kommentere kabalspillingen, men benekter det ikke.

- Dommerne følger nøye med på det som blir sagt og presentert i rettssalen. Det er flere måter å holde fokus på, sier tingrettens informasjonssjef Irene Ramm etter å ha snakket med dommerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hun reagerer først og fremst på at NRK filmet dommerbordet, og har tatt opp dette med NRK.

- Det er en forutsetning for kringkastingen at man ikke filmer dommerbordet. Der ligger det notater og dokumenter som inneholder sensitive opplysninger, sier Ramm.

Gardell sier følgende om at det ble spilt kabal under hans forklaring:

– Det var litt ufint, og ikke helt bra. Mennesker er mennesker, og det er noe som kan skje, sier professor Gardell til NRK.

Eielsen er til daglig rådgiver i Oslo kommune.

Som meddommer i Oslo tingrett følger han forhandlingene og har en datamaskin på sin pult.

Det var altså denne datamaskinen han brukte til noe helt annet enn straffesaken mandag formiddag.

Etter lunsj forklarer Anders Behring Breivik seg. Se Nettavisens dekning direkte. Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED

Professor Mattias Gardell var den første personen som vitnet på mandag. Han er professor i religionshistorie ved universitetet i Uppsala.

Han kritiserte den første psykiatrirapporten som snakket om Breiviks vrangforestillinger og slo med bakgrunn i sin forskning fast at disse forestillingene er utbredt.

- Skal psykiatrien ta seg av alle som deler Breiviks tankegods, må det bygges en stor institusjon, sa Gardell.

Beskrev kontajihadistenes toppmøter
Gardell viste til møter de siste årene i den kontrajihadistiske bevegelsen med deltakere fra ulike land. Han nevnte et møte i København i 2007 der Peder Nøstvold Jensen deltok fra Norge og en fra Sverigedemokratene. Gardell nevnte årstall og steder for flere slike kontrajihadistiske toppmøter; Brussel i 2007, Wien i 2008, København i 2009 og Strabourg i 2011.

- Snakker om Europas gjenfødelse
På disse møtene ble det, ifølge Gardell, ikke tatt til orde for at alle skal gå sammen i én organisasjon, tvert i mot, ble det argumentert for en førerløs organisasjon. På disse møtene ble det også snakket om en europeisk borgerkrig, slik Breivik gjør i sitt manifest. Tankegangen er, ifølge Gardell, at gjennom krigens renselse kommer en ny fødsel.

- Europa kommer til å gå gjennom en turbulent periode gjennom en smertefull, men nødvendige gjenfødselse, skriver Breivik i manifestet og siterer Fjordman, ifølge Gardell.

- Fascistisk tradisjon
Gardell hevdet at volden ligger implisitt i retorikken.

- Det er denne fascistiske tradisjonen Breivik bekjenner seg til. Han vil være en del av en revolusjonær, nasjonalistisk motstandsbevegelse som kjemper for et monokulturelt, patriarkalt Europa, sa Gardell.

Vigrid-leder kommer
Tirsdag er Vigrid-leder Tore Tvedt innstevnet som vitne. Han er innstevnet fordi han som Breivik hevder at Norge er i krig. Derfor er han et viktig vitne for forsvarerne som vil vise at det er flere enn Breivik som deler dette synet.

- Dette er krig. En bevisst planlagt genetisk og kulturell utryddelse av et folk. Breiviks politiske synspunkter er helt standard. Det er ikke noe hokus pokus med hans verdensforestilling eller hans politiske synspunkt eller beskrivelse av situasjonen, uttaler Tvedt ifølge NTB.

Du kan se videoen på TV 2 her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.