RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dommeren forbereder juryen på sterke barneforklaringer

AKTORATET: Statsadvokat Peter André Johansen og politiadvokat Anne Siv Åvitsland skal overbevise juryen om at ekteparet er skyldige etter tiltalen. I bakgrunnen advokat Gunhild Lærum, som er bistandsadvokat for alle de tre barna.
AKTORATET: Statsadvokat Peter André Johansen og politiadvokat Anne Siv Åvitsland skal overbevise juryen om at ekteparet er skyldige etter tiltalen. I bakgrunnen advokat Gunhild Lærum, som er bistandsadvokat for alle de tre barna. Foto: Per Stokkebryn (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
- Dette kommer til gjøre sterkt inntrykk.

De tolv jurymedlemmene må forberede seg på at barnas forklaringer om overgrep vil gjøre sterkt inntrykk på dem, formanet dommeren da saken startet mandag.

De aller viktigste bevisene i straffesaken mot ekteparet er nettopp barnas historier om grove seksuelle overgrep. Det er verken funnet tekniske bevis eller vitner som kan underbygge guttenes historier om hvordan foreldrene skal ha forgrepet seg på dem seksuelt gjennom en årrekke og utsatt dem for systematisk, grov vold.

Til sammen har de tre guttene forklart seg i 13 avhør. De to yngste, på sju og åtte år, er avhørt to ganger hver, mens storebroren deres har vært igjennom hele ni avhør, ifølge statsadvokat Petter André Johansen. Avhørene er tatt opp på video og skal spilles av i retten.

– Hele den første uka kommer til å domineres av videobevis, og av erfaring vet jeg at dette kommer til gjøre sterkt inntrykk. Men dere må huske at de fornærmedes forklaringer ikke utgjør hele bevisbildet dere skal ta stilling til, sa lagdommer Bernt Krohg da Eidsivating lagmannsrett startet behandlingen av ankesaken.

Sammenlignet med Fritzl

Moren (40) og faren (30) ble i Øvre Romerike tingrett dømt til 17 års fengsel for overgrep mot parets to sønner, som i dag er sju og åtte år gamle, og kvinnens sønn (17) fra et tidligere forhold. De to ble også dømt til å betale oppreisning til hver av de tre guttene på 450.000 kroner, tilsvarende 2,8 millioner kroner samlet.

Tingretten festet avgjørende lit til det barna forklarte, og konkluderte med at de ikke ville ha kunnet komme med slike opplysninger hvis det ikke var selvopplevd.

Statsadvokat Johansen forberedte juryen allerede i sitt innledningsforedrag på at det kan komme gruoppvekkende detaljer i barnas forklaringer, detaljer som det kan være vanskelig å ta inn over seg og derfor kanskje også vanskelig å feste lit til.

– Jeg lærte meg etter å ha snakket med eksperter på slike forklaringer, at for å kunne forstå og vurdere dem, må man kvitte seg med den sperren vi alle har, og som sier at «dette er for utrolig til å være sant», sa Johansen.

Han trakk fram Alvdal-saken, Josef Fritzl-saken i Østerrike og Ariel Castro-saken i USA for å minne om hva mennesker kan være i stand til å gjøre. Tiltalen som er tatt ut på bakgrunn av barnas forklaringer, inneholder beskrivelser av overgrep og fysisk vold mot de tre barna som er for grove til å gjengis i denne artikkelen.

– Det er svært mye som går an, sa Johansen.

Benektet overgrep

Den første som ble avhørt i saken, var den nå 17 år gamle storebroren. Han ble avhørt etter at småbrødrene hadde fortalt fosterforeldrene om hva som hadde skjedde hjemme. I avhøret benekter gutten å ha kjennskap til seksuelle overgrep. Han beskriver riktignok at han rett som det var ble slått med knyttet neve av stefaren – og det var «skikkelig hardt» – og en turbulent hverdag, men hevdet han verken visste eller trodde at moren og stefaren kunne utsette småbrødrene hans for noe sånt.

Avhøret er det første av til sammen ni gutten har gitt i forbindelse med etterforskningen. Litt etter litt, i avhør etter avhør, fortalte den nå 17 år gamle gutten mer og mer om hva som skal ha foregått i hjemmet, ifølge aktors innledningsforedrag.

I det første avhøret som ble tatt av yngstebrødrene, på barnehuset i Hamar dagen etter, får politiet for første gang høre historiene som skulle bli starten på det aktor karakteriserer som en av de verste overgrepssakene i Norge noen gang.

Ekteparet nektet straffskyld da saken startet mandag morgen. Lagmannsretten har satt av drøyt tre uker til behandlingen av den. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere