Gå til sidens hovedinnhold

Dømt etter video på Youtube

Forklarte at han hadde festet iPaden på sykkelen

Det var TV2s nettside som først meldte om skrytevideoen på YouTube. Dette skjedde 25. juni i fjor, og saken havnet raskt i flere riksmedier og i TA.

Kjøreturen med to personer på en Yamaha YZF R6, som originalt har rundt 120 hester og veier snaue 190 kilo, startet i Blåbærstien i Skien. Deretter gikk turen videre gjennom Skien sentrum og opp til bensinstasjonen i Siljan, ifølge TA.

Videoen som ble lagt ut på YouTube viser at MC-føreren foretar flere farlige forbikjøringer, krysser sperrelinjer og til tider drar på bakhjulet. Den 33 år gamle MC-føreren som ble tiltalt i saken møtte nylig i Nedre Telemark tingrett, hvor han nektet for å ha kjørt.

Dukker opp i bildet
33-åringen hevdet at han i mai i fjor hadde solgt sykkelen til den som kjørte. Han sa videre at han den aktuelle kvelden hadde blitt henta og kjørt opp til Blåbærstien, siden han skulle hjelpe med å justere demperne. På videoen ser man først en mann med MC-jakke og hjelm, og 33-åringen bekreftet i retten at det var han. Men han forklarte at han bare hadde festet sin iPad på sykkelen, siden han senere ville se hvordan kjøreturen forløp. Han forklarte så at det var den nye eieren og en passasjer som kjørte. I dommen kommer det fram at sykkelen var meldt stjålet, og at motorsykkelens registreringsskilt ble funnet i 33-åringens garasje.

Det var en politibetjent som oppdaget videoen på YouTube, og som fattet mistanke til 33-åringen. Da politibetjenten gikk inn på 33-åringens Facebook-side, fant han en link derfra til videoen på YouTube, i tillegg til kommentarer til kjøreturen. I retten hevdet 33-åringen at det var noen kamerater som lånte pc-en hans, og at de blant annet skrev kommentarer i hans navn.

Tingrettsdommer Gustav Søvde og meddommerne Lisbet Eikenes Verling og Svend Ole Øverbø tror ikke på 33-åringens forklaring.

Retten viser blant annet til at en overvåkingsvideo fra bensinstasjonen i Siljan (der turen endte), viser en mann med tilsynelatende samme MC-jakke som 33-åringen hadde på seg i begynnelsen av videoen.

Norgesmester
Den 33 år gamle skiensmannen har nektet å oppgi navnene på dem som kjørte. Det kommer også fram i dommen at 33-åringen beviselig er en erfaren MC-fører, med flere NM-titler i flere motorsykkelgreiner.

Nedre Telemark tingrett har dømt 33-åringen til 70 dager i fengsel, samt fradømt ham førerkortet for tre år, med fratrekk av perioden førerkortet har vært beslaglagt. Han må i tillegg betale 5000 kroner i saksomkostninger.

– Tiltalte synes å oppfatte veien som en lekeplass hvor det er hans egen fartslyst og trang til å teste grenser som står i hovedsetet. Hensikten synes også åpenbart å ha vært å vise seg fram for å høste anerkjennelse i et miljø hvor dette anses som en bragd. Det blir tydelig når han har tatt opp hele turen på video og lagt den ut på YouTube med henvisning fra sin egen Facebook-profil, konkluderer retten.

Rettens mindretall, meddommer Svend Ole Øverbø, mente at 45 dagers fengsel hadde vært passende straff.

Den 33 år gamle familiefaren ble også dømt for oppbevaring av 1,5 gram hasj, noe han erkjente straffskyld for.

Les flere saker fra Telemarksavisa.

Reklame

Nå får du Casio-bestselgeren på tilbud

Kommentarer til denne saken