*Nettavisen* Nyheter.

Dømt for dødshjelp

Foto: (Jarlsberg Avis)

Enken etter avdøde Roger Gundersen må i fengsel for å ha hjulpet mannen å dø.

26.11.10 14:50

Dommen falt fredag i Nordre Vestfold tingrett. Retten legger til grunn at legen Roger Gundersen selv ønsket å dø på grunn av smerter og depresjon, og at den domfelte kvinnen hjalp ham.

Kvinnen er dømt til 1 års fengsel. Halvparten er gjort betinget slik at hun må sone 6 måneder.

Statsadvokat Petter Sødal la ned påstand om 18 måneders fengsel tidligere i november. Det er foreløpig usikkert om saken blir anket.

– Hun ble dømt for det hun var tiltalt for, men her har tingretten lagt seg på en lavere straff enn det påtalemyndigheten gjorde. I denne typen saker har man ingen høyesterettspraksis å forholde seg til, men bare én annen tingrettsdom, sier Sødal til Nettavisen.

Satte sprøyten
Enken er dømt etter straffelovens paragraf 236 «for å ha medvirket til at noen berøver seg selv livet». Hun har innrømmet at hun hjalp sin ektefelle, 62 år gamle Roger Gundersen, til å ta sitt eget liv ved injisering av en dødelig dose heroin.

Straffelovens paragraf 236 gir domstolen mulighet til å gå under minstestraffen på seks år for drap.

Les også: – Jeg gråt da jeg hjalp ham å sette sprøyten

Hun satte kanylen i hans venstre arm og holdt sprøyten mens Gundersen selv trykket stempelet inn og injiserte den dødelige dosen, mente påtalemyndigheten.

Var deprimert
Gundersen døde 3. september 2009 etter å ha satt en dødelig dose heroin. Den domfelte enken forklarte i retten at hun selv hadde tenkt å følge Gundersen i døden, men at hun trakk seg.

Null kroner i erstatning

Barna til Roger Gundersen hadde krevd 525.000 kroner i erstatning for at kvinnen hadde hjulpet faren å dø.

Les egen sak: Vil ha 525.000 av legeenke

Nordre Vestfold tingrett mener at kvinnen ikke kan lastes for mannens død.

«Hun har ikke vært pådriver for hans selvmord og hun har sagt nei til å bli med ham i døden. Det var han som skaffet stoffet og blandet sprøyten. Hun har vært i en vanskelig situasjon, selv om det ikke forelå en straffriende nødssituasjon. Etter en skjønnsmessig totalvurdering er retten kommet til at det i denne saken er mest rimelig ikke å idømme oppreisningserstatning, som dermed settes til null» står det i dommen.

Ektefellen erkjente ikke straffskyld og påsto at ektemannen hadde truet henne til å hjelpe ham. I følge henne skal Gundersen ha sagt at «hvis jeg våkner opp tar jeg livet av oss begge, ikke prøv deg».

Dette har ikke retten lagt til grunn. Retten mener at kvinnen har tilpasset sin forklaring til tiltalen, og at ektemannen ikke truet henne til å hjelpe ham. I utgangspunktet skulle også kvinnen ta livet av seg, men hun trakk seg av hensyn til barna. Da skal Gundersen ha sagt «OK, men da må du hjelpe meg, med å sette intravenøst.» Retten legger til grunn at kvinnen hjalp mannen, og at hun hadde muligheten til å ikke delta hvis hun ønsket det.

Fant brev
Både psykolog, lege og tidligere ektefelle har bekreftet at Gundersen led av depresjon og at han hadde store smerter. Han gikk på morfin mot smertene, og skal i tiden før dødsfallet ha hintet til blant annet sin tidligere kone at han ikke orket mer.

Det ble også funnet et skriv på Gundersens PC som indikerer at livet ikke var enkelt å leve, og at han tenkte på å gjøre det slutt. «Det kan skje ulykker – noe er NN (den domfelte enken red. anm.) og jeg forberedt på (...) Motivasjonen for å sikre seg mot ulykker er liten».

I brevet skriver Gundersen at han og kona spilte russisk rullett og at det kunne gå galt. «Fortvilelsen hos oss er så stor, at vi vil spille en variant av russisk rulett, og aner ikke utfallet» står det blant annet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.