Fire menn er dømt etter det brutale overfallet i Strøget i Oslo i juli 2021. Én av de fire er dømt for drapsforsøk, mens de tre andre er dømt for medvirkning til grov kroppskrenkelse.

Den 21 år gamle mannen som angrep en jevnaldrende med machete, er dømt til fengsel i fem år og seks måneder. Han erkjente å ha angrepet offeret, men hevdet i Oslo tingrett at han forsøkte å skade ham og ikke drepe.

Han er også dømt til å betale 1,4 millioner kroner i oppreisning og erstatning til offeret, som måtte amputere høyrebenet ved kneet.

Les også: Fire unge menn tiltalt etter macheteangrep i Strøget – offeret måtte amputere beinet etter overfallet

– Han erkjente grov kroppsskade men er dømt for drapsforsøk. Vi har ikke tatt stilling til om dommen blir anket eller ikke, sier 21-åringens forsvarer, Catharina Cecilie Gjesti, til Nettavisen.

Hun sier at de er fornøyde med at dommen ble mindre enn påtalemyndighetens påstand på seks års fengsel, men at de hadde håpet at han ikke ville bli dømt for drapsforsøket.

Les også: Voldsbølgen i Oslo: – Skremmende utvikling

Skulle snakke ut

I Oslo tingrett var både offer og overfallsmann svært ordknappe om bakgrunnen for hendelsen. Domfelte sa at konflikten er «større enn bare han og fornærmede», og at den hadde pågått lenge.

Fornærmede og domfelte hadde møtt hverandre tilfeldig på Cafe Sør i Torggata. De var begge i følge med andre. De ble enige om å forlate Cafe Sør, og gå inn i Strøget, som ligger rett ved siden av, for å snakke ut om konflikten.

Oslo tingrett skriver dette om fornærmedes forklaring om hendelsesforløpet:

«Videre forklarte fornærmede at NN (en av de tre som bare ble dømt for ran, red.anm.) tok initiativ til å prate for å ordne opp i konflikten dem imellom. Fornærmede ble da med NN og (21-åringen dømt for drapsforsøk) gjennom Strøget-passasjen, i retning Storgata. Fornærmede opplevde stemningen som uanspent på dette tidspunktet. På den andre siden av passasjen, i Storgata, tok fornærmede seg en røyk. I følge fornærmedes forklaring fikk han uten forvarsel en flaske i hodet, og begynte da å løpe tilbake inn igjen i passasjen, i retning Torggata. Han sklei imidlertid på det glatte underlaget og ble knivstukket to ganger av (21-åringen)».

«Allmenn kunnskap»

Oslo tingrett konstaterer at 21-åringen neppe hadde til hensikt å drepe offeret. Den domfelte erkjente altså overfallet, men nektet for drapsforsøket. Han forklarte at macheten ble brukt mot offerets seteområde, nettopp for å unngå vitale organer i overkroppen. Retten mener likevel at 21-åringen må ha forstått at bruk av kniv på denne måten, kan forårsake død.

«Etter rettens syns er det for det første helt alminnelig og kjent kunnskap at kraftige og dype knivstikk med et så farlig våpen som machete lett vil føre til død ved forblødning også når stikkene påføres i seteregion og bekkenbunn» står det i dommen.

Stikkene i denne saken traff område med hovedpulsåre, som medførte livstruende blodtap.

«At en normal utrustet person ikke er kjent med slik helt grunnleggende kunnskap, kan etter rettens syn utelukkes. Det er utvilsomt ikke slik at det kun er stikk i overkroppen som har dødsfølge, særlig ikke når våpenet som benyttes er en cirka 30 cm lang machete» skriver retten.

Selv om offeret ikke døde, så fikk machete-overfallet dramatiske konsekvenser. Blant annet måtte han amputere høyrebenet. Derfor er 21-åringen også dømt til å betale nærmere 1,4 millioner i oppreisning og erstatning.

To av de andre domfelte fikk 90 dager fengsel, som var utholdt i varetekt, mens den fjerde domfelte fikk 45 timer samfunnsstraff.