Gå til sidens hovedinnhold

Dømt for niqab-napping

Retten mener 40-åringens motiv er antipati mot muslimer.

Sarpsborg tingrett mener niqab-nappingen i fjor høst er å regne som en legemsfornærmelse under skjerpende omstendigheter. Torsdag falt dommen mot den 40 år gamle mossingen, som i forrige uke sto tiltalt for legemsfornærmelse, etter at han forsøkte å rive niqaben av en ung kvinne i sykehuskrysset.

Les saken i Sarpsborg Arbeiderblad

Sarpsborg tingrett har funnet det bevist at 40-åringen faktisk forsøkte å rive av henne niqaben da de tilfeldigvis møttes i fotgjengerovergangen midt på høylys dag.

Raseoverlegenhet
Påtalemyndigheten mente denne handlingen var rasistisk motivert, og viste blant annet til at 40-åringen selv uttrykte stor fremmedfrykt og at han etter niqab-nappingen hadde uttrykt seg med å gjøre nazihilsen og skrike «j.... muslimer» til to menn som ropte til ham etter hendelsen.

- Aktor har, med god støtte i praksis fra Høyesterett, anført at vi her snakker om rasisme i vid forstand. Slik retten forstår «rasisme», vil det etter ordlyden bygge på en oppfatning om en rases overlegenhet. Retten kan ikke se at dette er tilfellet i denne saken. En muslim er ikke rasetilknyttet, men benevnelse på en religiøs gruppe uavhengig av etnisitet og utseende, hvor det avgjørende er at man bekjenner seg til islam. Retten ser imidlertid ikke grunn til å drøfte nærmere hvorvidt man i dette tilfellet snakker om rasisme i vid forstand.

Det skriver dommerfullmektig Eirik Ekeland Hermansen og de to meddommerne i den ferske dommen.

Etter en helhetsvurdering mener retten det her er snakk om en legemsfornærmelse under skjerpende omstendigheter, og at motivet var 40-åringens antipati mot mennesker av en særskilt religiøs tilhørighet. Retten mener han har krenket kvinnens religiøse følelse ved å forsøke å blottlegge en kroppsdel som hun bevisst søker å holde dekket med niqab.

Ikke troverdig
- Når en ser etterspillet i sammenheng med tiltaltes handling i fotgjengerovergangen, finner retten bevist at tiltaltes handling mot fornærmede må anses å være begrunnet i antipati mot muslimer og deres religiøse uttrykk. Tiltalte forklarte i retten at han ikke ser ned på muslimer. Dette finner retten ikke troverdig. Hans øvrige utsagn og handlinger er ikke i overensstemmelse med en slik tilsynelatende respekt for denne religiøse gruppen, står det å lese videre i dommen.

Retten finner heller ikke 40-åringens uttalelse om at han hadde ønske om å angripe plagget og ikke personen bak troverdig.

- Tiltalte kan ikke høres med at han kun mente å angripe klesplagget, og ikke personen. Tiltalte var klar over at niqaben dekket en person. Tiltalte har videre vært klar på at formålet med sitt angrep var å avdekke om den som var under niqaben, og at han var redd det kunne være en selvmordsbomber eller terrorist som skjulte seg bak, står det i dommen.

40-åringen ble dømt i tråd med påtalemyndighetens påstand til 21 dagers betinget fengsel. Eneste forskjell er at mens påtalemyndigheten krevde fire års prøvetid, falt retten ned på en prøvetid på to år. 40-åringen er også dømt til å betale 3.000 kroner i saksomkostninger.

Les flere saker i SA.no

Dette er saken

* Fredag 31. august i fjor mottok politiet en anmeldelse fra en kvinne, som opplyste at hun hadde blitt angrepet av en mann med norsk utseende i sykehuskrysset i Sarpsborg.

* SA omtalte hendelsen, noe som resulterte i at flere vitner meldte seg for politiet. Lørdag 1. september meldte også en 40 år gammel mann seg på Moss politistasjon. Han forklarte i avhør at hans intensjon var å rive av henne niqaben.

* 27. september i fjor tok statsadvokaten ut tiltalte mot mannen. Han ble tiltalt for legemsfornærmelse (paragraf 228) under særdeles skjerpende omstendigheter (paragraf 232) med henvisning til at overtredelsen er begått mot en forsvarsløs person.

* Under rettssaken mot 40-åringen i Sarpsborg tingrett i forrige uke nektet han straffskyld. Han hevdet at han ikke var nær plagget og han sa også at hans ønske var å angripe plagget, og ikke personen.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken