Dømt for oljesølet

Foto: Kystverket/Scanpix

Sjømennene dømt for overtredelse av forurensningsloven.

03.05.10 15:01

Skipsføreren og vakthavende styrmann på Full City ble mandag dømt til fengselsstraff i Nedre Telemark tingrett.

Skipsføreren på Full City er dømt til seks måneder fengsel for overtredelse av forurensningsloven og skipssikkerhetsloven. 120 dager gjøres betinget med en prøvetid på 2 år.

Vakthavende styrmann på Full City er imidlertid dømt til 60 dager fengsel. 21 dager må sones.

Begge de tiltalte har gjort seg skyldig i grove brudd på en sentral bestemmelse som skal sikre mot ødeleggelse av miljøet på land og i sjøen, verdier som i de senere år er blitt stadig høyere verdsatt i vårt samfunn.

Allmennpreventive grunner
Tingretten skriver i dommen at det av «allmennpreventive grunner» bør reageres strengt ved overtredelse av bestemmelse som skal verne miljøet, men legger til at de kinesiske sjømennene uansett ikke kommer til å bryte loven i norsk farvann.

Tingretten mener også at de to domfelte bør får strafferabatt fordi de lenge ble holdt tilbake i Norge mellom juni 2009 og januar 2010. «Oppholdet i Norge var utvilsomt en belastning. Ytterligere tas det et visst hensyn til at de tiltalte kom tilbake til hovedforhandlingen til tross for at norske myndigheter ikke hadde rukket formelt å stevne dem til rettsaken.»

Det var natt til 31. juli i fjor at lasteskipet «Full City» gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund nær populære rekreasjonsområder og naturreservater i Telemark-skjærgården. Skipet var fullastet med tung bunkersolje, og 300 liter olje lekket ut.

75 km strand tilgriset av olje
Ifølge kommunale myndigheter ble 75 kilometer med strand tilgriset av olje. Siden havariet i fjor er det fjernet 2600 tonn oljetilgriset avfall langs kysten i Telemark, Vestfold og Agder. Det er brukt 200 millioner kroner til oppryddingsarbeid i fjor. I år skal oppryddingen sluttføres. Prisen på årets aksjon er beregnet til 34 millioner kroner.

Kapteinen og tredjestyrmann ble siktet i saken og senere tiltalt for brudd på forurensningsloven og skipssikkerhetsloven. Begge nektet straffskyld på alle punkter da saken mot dem startet i Nedre Telemark tingrett.

Les også: Tiltalt etter «Full City»-havari

Les også: Ankerklør røk tvert av

Les også: -Tungoljen ligger på svabergene

Les også: Frykter oljekatastrofe

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.