Den 22 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til fengsel i seks år. Han er også dømt til å betale til sammen 340.000 kroner til to kvinner og ei jente.

Mannen er dømt for fire forhold. Alle ofrene var kvinner som han hadde oppsøkt, eller som han hadde kommet i kontakt med som piratsjåfør.

Mannens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, sier at dommen vil bli anket. Han mener at Oslo tingrett ikke har tatt hensyn til 22-åringens forutsetninger for å oppfatte situasjonene, når de har dømt ham for de ulike forholdene.

- Retten har anvendt beviskravet uriktig og ikke vurdert tiltaltes oppfatning av situasjonene ut fra hans egne forutsetninger, sier Furuholmen.

Les også: Slik beskytter du deg mot overfall

22-åringen kom til Norge som flyktning, og har hatt en svært vanskelig oppvekst.

- Han har gått glipp av veldig mye sosial kompetanse. Derfor tar han ikke nei for et nei, og er påtrengende i situasjoner, uten at han nødvendigvis har ønsket å voldta, sier Furuholmen.

Pågående overfor kvinner

En gjennomgangstone i alle fire forhold som mannen er domfelt for, er at han er svært pågående overfor kvinner. Et vitne fortalte at hun møtte 22-åringen på fest for flere år siden, og at han i årene etter dette sendte en rekke meldinger til henne, som gjorde at hun opplevde ham som intens og plagsom.

Til slutt gikk hun med på å møte ham. Han plukket henne opp i bil. Under dette møtet hadde mannen vært svært pågående i ønsket om sex. Han hadde dratt klærne av både seg selv og henne, til tross for at kvinnen flere ganger sa at hun ikke ønsket å ha sex med ham.

Vitnet fortalte i Oslo tingrett at han «brukte muskler, men ikke vold». Møtet endte med at hun ble veldig sint, dro på seg klærne han hadde forsøkt å ta av, og ringte en venninne og ba om hjelp. Den nå domfelte hadde deretter kjørt henne hjem.

Hendelsen som vitnet beskrev, har flere likhetstrekk med hendelser han nå er dømt for.

Voldtekt i piratdrosje

En kvinne fortalte at hun hadde tatt piratdrosje etter å ha vært på byen med venninner. Vanligvis tok hun ikke piratdrosje, men denne kvelden hadde hun vært full og ville fort hjem.

I piratdrosjen kom samtalen inn på temaet kjærester og forhold, og sjåføren spurte om de skulle ligge sammen. Kvinnen sa nei, men sjåføren parkerte bilen på en parkeringsplass i Bygdøy Allé, låste døren, dro ned sin egen bukse og underbukse og spurte igjen om de skulle ligge sammen.

Mannen beroliget kvinnen med at han ikke skulle voldta henne, før han utførte handlingen han nå er dømt for.

Mannen hevdet at handlingen var frivillig fra kvinnens side, men fortalte selv at hun hadde grått da hun gikk ut av bilen, uten at han hadde forstått hvorfor. En venninne av kvinnen fortalte hvordan hun hadde blitt oppringt samme kveld av offeret som hylgråt og fortalte at hun hadde blitt voldtatt.

Les også: - Bit, klor, spark, skrik og gå helt bananas!

22-åringen og offeret har forklart seg i hovedtrekk likt om hendelsen, men den domfelte mente altså at kvinnen til slutt samtykket etter overtalelse, og at han derfor ikke har voldtatt henne.

Domstolen har altså ikke trodd ham på dette. Både fordi han har forklart seg ulikt i avhør og i retten, og fordi offeret har forklart seg likt om hendelsen hele tiden. I et politiavhør skal han også ha sagt at «suging ikke er farlig, det er verre hvis man gjør noe seksuelt».

Voldtektsforsøk i Tøyenparken

Den andre kvinnen møtte mannen på t-banestasjonen på Grønland, da hun var på vei hjem fra fest. 22-åringen spurte om hun ville ligge med ham, men fikk avslag. Han fulgte imidlertid etter henne inn på t-banen, og gikk av sammen med henne på Tøyen t-banestasjon, mens han fortsatte å spørre om hun ville ligge med ham.

Les også: Morens spørsmål om godteri avslørte en grufull hemmelighet

Kvinnen i slutten av 30-årene fortalte i Oslo tingrett at mannen fortsatte å følge etter henne, men at hun opplevde ham som mer plagsom enn truende.

Da de gikk gjennom en mørk del av Tøyenparken, dro han henne inn på gresset, tok kvelertak på henne, og begynte å kle av henne. Kvinnen kjempet imot, noe som gjorde mannen sint. Han slo henne gjentatte ganger, men klarte ikke å voldta henne.

Kvinnen har forklart at da hun sa hun ville bite ham i penisen hvis han forsøkte seg, trakk mannen seg unna. Han fulgte likevel etter henne hjem, og da hun låste seg inn i bygården der hun bodde, forsøkte mannen å ta seg inn gjennom døra. Heldigvis klarte hun å skyve igjen døren etter seg, slik at han ikke kom inn.

Les også: 35-åring dømt til tolv års fengsel for over 50 voldtekter

22-åringen har erkjent overfall og seksuell handling mot kvinnen, men mener at han aldri forsøkte å voldta henne. Han har erkjent at han fulgte etter henne fra Grønland t-banestasjon, at han overfalt henne og kysset hennes bryster og viste fram penisen sin, men hevder han aldri hadde planer om å voldta henne.

Misbrukt i bil

Det tredje offeret, en 15 år gammel jente, hadde kjent 22-åringen i én uke da han skulle kjøre henne hjem fra fest. Mannen hadde spurt om han fikk ligge med henne som betaling for turen.

Jenta har forklart i tilrettelagte avhør at hun ikke ville ligge med ham, men at hun opplevde at hun ble tvunget til dette når hun satt i bilen hans. 22-åringen mente derimot at det hadde vært frivillig.

I denne saken har domstolen bare tatt stilling til om mannen skal dømmes for å ha hatt seksuell omgang med en mindreårig. 22-åringen har forklart at han trodde jenta var 17 år. Jenta selv har erkjent at hun løy på alderen overfor 22-åringen, og fortalt at hun var 16 eller 17 år gammel.

Oslo tingrett mener likevel at mannen ikke har undersøkt godt nok om jenta var over den seksuelle lavalder, og at hun ikke fremstår som voksen for alderen.

«Sett hen til det som er sagt ovenfor om den strenge aktsomhetsplikten, finner retten det klart at tiltalte, uavhengig av dette, har handlet uaktsom ved å legge fornærmedes opplysninger om egen alder til grunn uten ytterligere undersøkelser» skriver tingretten.

Banket opp ung kvinne

Tiltalte har erkjent at han slo til en ung kvinne i Oslo i mars i år. Mannen kjørte piratdrosje, og kvinnen og hennes venninne hadde betalt for skyss til en fest på Frogner.

Mannen spurte om han kunne få være med på festen, men fikk avslag. Dette utløste en krangel som førte til at han slo til kvinnen så hun gikk i bakken.

Flyktning med problemer

Oslo tingrett mener at domfeltes bakgrunn ikke kan tillegges vekt ved utmåling av straff. Han ble derfor dømt til fengsel i seks år og seks måneder.

Ut fra dommen er det klart at den 22 år gamle mannen har hatt en tøff oppvekst. Han er født i et afrikansk land og kom til Norge som femåring sammen med mor og søsken.

Noen år senere ble han etterlatt i en flyktningleir i Afrika. Der ble han utsatt for omsorgssvikt av far og stemor, og havnet på sykehus som følge av vold fra stemor.

Etter flere år i flyktningleir, kom han tilbake til Norge som 15-åring. I dommen fra Oslo tingrett står det at han siden da har slitt med å få innpass i det norske samfunnet, selv om han har gjennomført videregående skole og har fast jobb.

Det er denne oppveksten som forsvarer Morten Furuholmen mener retten må ta hensyn til, når den skal vurdere domfeltes forutsetninger for å forstå situasjonene han nå er domfelt for.

- Har han fått hjelp og behandling for disse opplevelsene?

- Nei, han har ikke fått bearbeidet traumer, og heller ikke fått hjelp til sosial trening for å kunne fungere bedre i ulike sosiale sammenhenger, sier forsvarer Morten Furuholmen.