*Nettavisen* Nyheter.

Dømt til et bedre liv

En 22-årig rusmisbruker ble i dag historisk da han, som første i Norge, slapp unna fengsel og i stedet ble dømt til å ta seg selv i nakken.

11.04.06 06:09

Mannen er den første som har fått muligheten til å prøve saken sin for den såkalte narkodomstolen. Prøveprosjektet, der rusmisbrukere kan bli dømt til rehabilitering, startet opp i Bergen og Oslo 1. januar i år. Men først i forrige uke var den første aktuelle kandidaten klar til å sette i gang maratonløpet etter startskuddet.

Normalt rett i fengsel
Under rettssaken i Bergen tingrett forrige uke var han tiltalt for uttallige lovbrudd, alle relatert til narkotikamisbruket på en eller annen måte. Vanlig rettsspraksis ville tilsi at han skulle få flere år bak murene, men mannen ba om å få muligheten til å få et bedre liv istedenfor, til beste for alle parter.

- Målet med denne prøveordningen er å forebygge kriminalitet som begås på grunn av rusmisbruk. Den dømte vil rehabiliteres i forhold til misbruket. Samtidig kan vi skaffe vedkommende utdanning og sysselsetting, sier leder for prosjektet i Bergen, Ingunn Seim til iBergen.no.

Ble trodd
Det er nettopp det 22-åringen får tilbud om nå. Han fikk gehør hos dommerne, som valgte å tro på forsikringene hans om sterk motivasjon til å skjerpe seg. I dommen står det sitert fra Kriminalomsorgen i Bergens personundersøkelse av tiltalte, at:

«NN (domfelte, red.anm.) vurderes egnet for deltagelse i narkotikaprogram med domstolskontroll. Gjennom arbeidet med personundersøkelsen har det kommet frem en rekke forhold som gjør at man finner NN egnet for programmet. Han har brukt rusmidler over en lang periode og har ved flere anledninger begått kriminelle forhold i forbindelse med sitt rusmisbruk. I samtaler har NN flere ganger uttrykt at han ønsker å endre livsførsel.»

For at det ikke skal bli med løftene fra 22-åringen, står et team med fem personer fra Kriminalomsorgen Vest klar for å hjelpe ham til å bli historisk.

- Erfaringene fra tilsvarende domstoler i Irland og Skottland er svært gode. Hos dem som har fått slike dommer er rusbruken redusert og livssituasjonen kraftig forbedret. Vi har tro på at det samme vil skje med norske rusdømte. I løpet av 2006 håper vi at 15 personer vil bli dømt til rehabilitering og at det vil øke i de tre årene prøveprosjektet varer, sier Seim.

Lurte apotek
22-åringen har et langt og omfattende rulleblad og var under denne rettssaken tiltalt for å ha svindlet til seg sterke narkotiske tabletter med falsk resept på flere apotek i Bergen. Han var også tiltalt for omsetning av narkotika, i tillegg til bruk og oppbevaring av amfetamin. Han har også gjort flere innbrudd og brukt stjålne kredittkort.

- Det er klart at ikke alle rusmisbrukere egner seg til å få en rehabiliteringsdom. Hvis lovbruddet er svært grovt, vil vi ikke anbefale en slik løsning. Et sted går grensen, sier Seim.

Det er hun som, sammen med de fire kollegene i teamet, skal vurdere om hver enkelt tiltalt kan settes inn i et rehab-program. Deretter er det opp til retten om de vil gi den tiltalte sjansen til et bedre liv. Teamet hadde tro på 22-åringens utsikter til å bli en lovlydig borger. Han skal gjennom fire faser med oppbyggende virksomhet og for hver fase skal hans framskritt evalueres av domstolen. Lykkes han ikke, er det rett inn i fengsel i stedenfor. Dommen lyder da på et års fengsel.

22-åringens forsvarer, Turid Mæland, var ikke tilgjengelig for kommentar mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag