*Nettavisen* Nyheter.

Dømt til ett år og tre måneders fengsel

Dommeren: Øygard utnyttet det kontaktbehovet som jenta har hatt.

30.05.13 14:01

HTML EMBED

(NTB/Nettavisen): I dag, torsdag 30. mai, falt dommen mot den tidligere Vågå-ordføreren Rune Øygard.

Eks-Ap-politikeren og statsministervennen er kjent skyldig i seksuelle overgrep mot en nå 17-årig jente fra hun var 14 år. Han ble imidlertid frikjent for tiltalepunktet som gjaldt ett overgrep mens jenta fortsatt var under 14 år.

Tre fagdommere og fire meddommere avgjorde Øygards skjebne. Fem av de syv dommerne er menn, og fem av de syv er ca. 60 år – eller eldre, altså omtrent like gamle som Øygard selv. Gjennomsnittsalderen på de syv er 58 år, skriver NRK.no.

Les også: Øygard er skuffet over dommen

Ett år og tre måneder
Den tidligere ordføreren ble i Eidsivating lagmannsrett dømt til ett år og tre måneders fengsel for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente. Han må også betale jenta 120.000 kroner i oppreisning.

Dommen som falt på Hamar torsdag ettermiddag er mildere enn aktors påstand om fengsel i to og et halvt år for seksuelle overgrep mot den fornærmede i saken

Dommer Ørnulf Røhnebæk, som administrerer retten, sa at Øygard har utnyttet det kontaktbehovet som jenta har hatt.

Videre gikk han gjennom bakgrunnen for dommen. Dette går på hvordan de møttes og andre ting som er kommet fram i retten.

- Jentas eventuelt aktive rolle i kommunikasjonen med Øygard har ingen relevans for skyldspørsmålet eller straffeutmålingen, slo dommer Røhnebæk fast.

Retten finner det bevist at Øygard og jenta hadde seksuell omgang fra oktober 2009. Dommeren underbygger dette med blant annet SMS-en der Øygard skriver at det skummelt at han er forelsket i henne, på grunn av alderen, men at det er fint fordi han er mann.

Elskerinnen advarte
Retten slår fast at Øygard og jenta snakket sammen som at de var i et forhold. Retten tror heller ikke på Øygards forklaring om at han la seg ned på jentas nivå i språkbruk, men mener det var voksenspråk. Meldingene der Øygard skriver «inn og ut», framholder retten som bevis på seksuell aktivitet.

Dommeren trakk også fram at en kvinne som Øygard hadde et forhold til advarte Øygard mot den kommunikasjonen han hadde med jenta. Dette var med basis i en feilsendt melding.

Dommeren gikk også gjennom Skype-meldingene. Kommunikasjon støtter jentas forklaring, mener retten.

Retten mener det ikke er påfallende at jenta ikke kan huske alle samleiene hun skal ha hatt med Øygard, og mener heller ikke dette er viktig, selv om det kunne ha vært nyttig for å se straffeutmålingen i sammenheng med andre saker.

Vel 60 prosent av samleiene fant sted etter at straffen for dette ble skjerpet, mener retten.

Medieoppmerksomhet ikke formildende
Retten mente at det er skjerpende retning at Øygard overtalte jenta til å innlede et forhold til en jevnaldrende gutt for at dekke over forholdet han hadde til henne.

- At jenta fortalte at hun mistet jomfrudommen med en jevnaldrende gutt kan ha vært en del av Øygards handling for å dekke over forholdet, slo retten videre fast.

Lagmannsretten var ikke enig i forsvarerens påstand om at det må være formildende for Øygard at saken har fått mye medieoppmerksomhet.

Forholdet varte i 22 måneder, og Øygard utnyttet jentas tillit, slår retten fast i punktet om erstatning.

Sakskostnadene er satt til 12.500 kroner i tingretten og det samme i lagmannsretten.

Øygard sa han forstår dommen. Både Øygard og aktor Klundseter tok betenkningstid for om partene vil anke dommen eller ikke. Dommen er for øvrig enstemmig.

Ba om 10 måneder
Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, ba om at Øygard «anses på mildest mulig måte» som konklusjon på sin prosedyre. Hun ba retten legge seg på cirka 10 måneders fengsel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix)

Aktor, statsadvokat Torbjørn Klundseter, ba i sin prosedyre før straffeutmålingen om at Eidsivating lagmannsrett dømmer den tidligere Vågå-ordføreren til fengsel i to år og seks måneder.

Aktor uttalte også at Rune Øygards press på jenta for å få henne til å dekke over deres angivelige forhold, bør føre til ekstra streng straff.

- Det er ingen tvil om at han har hatt et ganske voldsomt grep om fornærmede. Og overgrepet ble tatt til ekstreme høyder, ved at han har fått henne til å bli kjæreste med NN for å dekke over forholdet han selv har hatt til henne, sa Klundseter 29. mai.

I tingretten ble Øygard dømt til fire års fengsel for gjentatte overgrep mot jenta fra hun var 13 til 15 år gammel.

Nå er altså den tidligere ordføreren dømt til ett år og tre måneders fengsel.

Fakta om Øygard-saken

* Rune Øygard (54) er i Eidsivating lagmannsrett frikjent for å ha hatt samleie med ei jente før hun fylte 14 år, men ble kjent skyldig i å ha hatt samleie med henne etter at hun fylte 14 år, før hun fylte 16 år.

* Øygard ble i Sør-Gudbrandsdal tingrett i desember i fjor funnet skyldig på begge tiltalepunkter og dømt til fire års fengsel. Øygard ble også dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisning til jenta. Han anket saken på stedet.

*Ankesaken startet i Eidsivating lagmannsrett på Hamar mandag 22. april.

* Øygard har hele tiden nektet straffskyld.

* Rune Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han ble av et enstemmig kommunestyre først innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham var over.

* Etter at Øygard ble dømt i desember i fjor, søkte han avskjed som ordfører.

* Politiet startet etterforskning i saken etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars 2012.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.